SUSRET S KRISTIČEVIĆEM

AMERIČKI MINISTAR OBRANE POHVALIO HRVATSKU VOJSKU 'Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore, nego velika vojska s vojnicima bez cilja'

 
James Mattis i Damir Krstičević
 MORH

Sjedinjene Države svjesne su doprinosa koji NATO-u daje Hrvatska, mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije, izjavio je u petak u Zagrebu američki ministar obrane James Mattis na bilateralnom sastanku sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem prije početka posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje u Zagrebu, priopćio je MORH.

"Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije", rekao je Mattis.

Pohvalio je Hrvatsku vojsku: "Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore, nego velika vojska s vojnicima bez cilja".

Potpredsjendik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je na sastanku kako je posjet američkog ministra obrane "potvrda partnerstva i prijateljstva SAD-a i Republike Hrvatske". "SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti", naglasio je.

Američkom ministru Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti. "Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva", poručio je.

MORH
James Mattis i Damir Krstičević

Mattis je podržao projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona F16 od Izraela kazavši da je Hrvatska izabrala dobrog partnera.

Krstičević je američkom ministru zahvalio na potpori tom projektu, istaknuvši pritom kako je to izvrsna prigoda za stvaranje partnerskog odnosa između SAD-a, Izraela i Hrvatske.

Naglasio je i kako je Hrvatska prepoznaje važnost pravedne raspodjele tereta te da je stoga "donijela plan dostizanja 2 posto i 20 posto za opremanje i modernizaciju, što nije bilo lako. Isto tako, nije bilo lako ni podići obrambeni proračun, ali smo uz punu potporu premijera Andreja Plenkovića uspjeli".

Krstičević je podsjetio i na mirovne misije i operacije u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, naglasivši kako se razmještaj hrvatskih snaga u određenom razdoblju povećao za tri puta, na gotovo 500 pripadnika.

Rekao je i kako Hrvatska teži stabilnosti jugoistoka Europe pri čemu su Sjedinjene Države značajan faktor.

Uoči početka bilateralnog sastanka ministar Krstičević američkom je ministru obrane uručio dres hrvatske nogometne reprezentacije, stoji u priopćenju.

Krstičević najavio još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je u petak još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku, nakon što je SAD prošle godine donirao eskadrilu helikotpera Kiowa Warrior.

Krstičević je o tome u Zagrebu razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Matitsom koji je obećao pomoć SAD-a u modernizaciji hrvatske vojske.

Hrvatski ministar kaže da su helikopteri prioritet u osuvremenjavanju oružanih snaga, nakon što je Zagreb ove godine donio odluku da od Izraela kupi višenamjenske borbene zrakoplove F16.

"Prošle godine dobili smo donaciju SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warriors. Radimo na nastavku te priče", rekao je ministar.

"Hrvatska javnost bit će upoznata", dodao je Krstičević ne iznoseći pojedinosti.

SAD je Hrvatskoj doirao ukupno 16 helikoptera Kiowa i opremu koji su proizvedeni od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015.. Prvih pet helikoptera u zrakoplovnu bazu Zemunik stiglo je 30. srpnja.

Vlada je krajem ožujka donijela odluku o nabavi dvanaest izraelskih zrakoplova F-16 Barak koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Hrvatska na obranu izdvaja 1,33 posto BDP-a, manje od zacrtanog cilja NATO-a od dva posto.

Mattis i ministri obrane regionalnih zemalja sudjelovali su u Zagrebu na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Cilj joj je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29