GOLEMA NAKNADA

AMERIČKI SAN NACISTA U OSIJEKU 'Zločinac se skrasio u Hrvatskoj i od Amerike dobivao veliku mirovinu'

OSIJEK - Bivši čuvar nacističkih konclogora u Auschwitzu Jakob Denzinger živio je američki san.

Njegova tvornica Pioneer Plastic u Green Townshipu, gradiću od dvadesetak tisuća ljudi nedaleko Akrona u američkoj saveznoj državi Ohio, koja se bavila proizvodnjom i preradom plastike bila je u konstantnom usponu.

U kasnim 80-im su bili naveliko vidljivi plodovi njegovog uspjeha: vozio je Cadillac DeVille i Lincoln Town Car, imao je kuću na jezeru, te je investirao u naftu i nekretnine.

A onda su se pojavili lovci na naciste.

Godine 1989. američka vlada odlučila je da mu oduzme državljanstvo, nakon što su otkrili da je 1972. lagao u prijavi, a Denzinger je spakirao kofere i odletio u Njemačku. Nakon toga ovaj SS čuvar udomaćio se u udobnom gradiću Osijeku na rijeci Dravi, gdje otada živi komfornim životom, i to na račun američkih poreznih obveznika.

Naime, otkako je napustio SAD Denzinger prima oko 1500 dolara svakog mjeseca, gotovo dva puta više od prosječne plaće hrvatskog radnika, objašnjava Huffington Post.

Denzinger, koji sada ima 90 godina, jedan je od na desetke osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca i SS čuvara koji su dobili milijune dolara od američkog Ureda za socijalnu zaštitu nakon što su bili primorani napustiti SAD, otkrila je istraga Associated Pressa.

Novac je isplaćen legalnim putem uz odobrenje američkog Ministarstva pravosuđa koji je time htio natjerati osumnjičene naciste da odu iz države. Ako su se s time složili, ili jednostavno napustili zemlju prije nego li su bili deportirani, mogli su zadržati naknadu, piše AP koji je više od dvije godine provodio istrage, intervjue i analize o vrtoglavim naknadama zločincima.

Kao i Denzinger, mnogi od osumnjičenih lagali su dok su ispunjavali formular za američko državljanstvo nakon Drugog svjetskog rata - i tako su postali punopravni američki građani.

Ministarstvo pravosuđa poriče kako su koristili socijalne naknade kako bi se riješili nacista, no interna vladina izvješća pokazuju kako je i sam State Department bio zabrinut zbog metoda kojima se služi odjel lovaca na naciste unutar ministarstva - koji je svoju praksu zvao 'nogiranje nacista'.

Od 1979. godine, saznaje AP, najmanje 10 od 66 osumnjičenih koji su 'uklonjeni' iz SAD-a zadržalo je socijalne naknade, a Ured za socijalnu zaštitu potvrdio je isplate sedmorici koji su preminuli. Najmanje četvorica još uvijek žive u Europi.

Prema tajnim izvješćima Ureda za socijalnu zaštitu iz 1999. godine, 28 nacističkih zločinaca primilo je 1,5 milijuna dolara nakon što su napustili Ameriku, a AP procjenjuje da su dugoživući osumnjičenici uzeli stotine tisuća dolara u naknadama ponaosob.

Ured za socijalnu zaštitu odbio je AP-ov zahtjev za ukupnim brojem nacista koji su primali naknade, kao i svotu koja im je isplaćena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:34