GRUPIRANJE NA LIJEVOM CENTRU

AMSTERDAMSKA KOALICIJA Anka Mrak-Taritaš, Ivan Jakovčić, Boris Miletić i Marijana Puljak u Nizozemskoj počeli pregovore o liberalnom paktu

 
Ivan Jakovčić, Anka Mrak-Taritaš i Marijana Puljak
 CROPIX

U petak, 1. prosinca, u Amsterdamu Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a, Ivan Jakovčić i Boris Miletić iz Istarskog demokratskog sabora i Marijana Puljak, čelnica stranke Pametno, započeli su razgovore o formiranju predizborne, liberalne koalicije.

Sastanak se održao u Nizozemskoj jer su istog dana GLAS i Pametno, na kongresu europskih liberala u Amsterdamu, primljeni u ALDE, Savez liberala i demokrata za Europu.

Liberalne vrijednosti

Službeno, u pitanju je bio zajednički sastanak o budućoj suradnji GLAS-a, IDS-a i Pametnog u okviru Liberalnog foruma i dosljednoj obrani liberalnih vrijednosti u Hrvatskoj. U stvarnosti, ovo je prvi korak u formiranju nečega što se može nazvati Amsterdamska koalicija, koja okuplja tri liberalne stranke koje namjeravaju zajedno nastupiti na idućim izborima za Europski parlament, koji su za 18 mjeseci, ali i predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. Tako se počinje operacionalizirati ideja o formiranju drugog političkog saveza opozicije, uz postojeću koaliciju SDP-IDS, kojima se približava i Most.

U ovim strankama vjeruju da mogu postati ozbiljan čimbenik na političkoj sceni jer okupljaju popularne političare kao što je Anka Mrak-Taritaš, IDS je vodeća stranka u Istri, a kandidati Pametnog su osvojili vrlo solidnih 4 posto glasova u Splitu i Zagrebu na posljednjim parlamentarnim izborima. Osim toga, otkako je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, liberalno biračko tijelo (koliko god bilo) traži alternativu koja će zastupati progresivnu politiku.

Glavni zagovornik suradnje triju liberalnih stranaka je Ivan Jakovčić, ali posljednjih je mjeseci primjetno da Anka Mrak-Taritaš i GLAS traže nove partnere umjesto Bernardićeva SDP-a. Nema tu nekakvog dramatičnog razlaza u oporbi, nego u GLAS-u i IDS-u jednostavno nemaju strpljenja čekati završetak unutarnjih sukoba u SDP-u, gdje u gotovo redovitim intervalima izbijaju javne svađe, pa i zahtjevi za odstupom Davora Bernardića.

SDP na čekanju

Tako klimav SDP, jednostavno, nije stranka koja će okupiti opoziciju, makar je suradnik Anke Mrak-Taritaš za Jutarnji izjavio da “GLAS, IDS i Pametno ostaju otvoreni za suradnju sa SDP-om”. Pitanje je, međutim, vrijedi li ovakva ponuda i za Most, koji je na ratnoj nozi s IDS-om. Da su počele pripreme za suradnju, potvrdila je Marijana Puljak, koja je na svojem profilu na Facebooku, ispod fotografije na kojoj su zagrljeni Anka Mrak-Taritaš, ona i Boris Miletić, objavila: “Razgovori o budućnosti Hrvatske mogu se voditi i u Amsterdamu - IDS, Glas i Pametno na ALDE kongresu”.

Odnos prema Haagu

Recentni istupi predstavnika ovih stranaka bitno se razlikuju od ovdašnjeg političkog mainstreama. Za razliku od većine, IDS, GLAS i Pametno prošli tjedan nisu napali Haaški sud zbog kazni čelnicima Herceg-Bosne, štoviše, saborski zastupnici GLAS-a odbili su sudjelovati u planiranoj minuti šutnje za generala Slobodana Praljka, a iz Pametnog su poručili da je “Hrvatskoj stigla presuda koja ocrtava sav moralni promašaj nacionalističke politike 90-ih godina. To je ista politika koja naše društvo drži zarobljeno raznim teorijama urote, koja se sastoji od izbjegavanja odgovornosti, politika koja ne želi reforme...”

I u GLAS-u započinju kampanju kako bi bili prepoznatljivi među biračima. Prva faza je organizacija okruglih stolova - počinju s pravosuđem, a tematski slijede politike djece i obitelji, zatim obrazovanje i kako modernizirati školstvo u Hrvatskoj, financiranje znanstvenih istraživanja te gospodarstvo i radno zakonodavstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:45