KOLIKO SMO FAMILY FRIENDLY

ANALIZA UNICEFA: JE LI HRVATSKA DOBRA ZEMLJA ZA OBITELJI? Samo polovina hrvatskih mališana u dobi od 3 do 7 godina pohađa vrtić

Zagreb, 220519.
Djecji vrtic Siget.
U organizaciji slikara Ivana Fijolica, desetak hrvatskih slikara imaju radionicu s djecom u vrticu Siget.
Na fotografiji: djeca u druzenju sa umjetnicima.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Ilustracija / CROPIX

ANALIZA UNICEFA: JE LI HRVATSKA DOBRA ZEMLJA ZA OBITELJI? Naše vrtiće pohađa samo pola mališana od 3 do 7 godina, ali po plaćenom dopustu za roditelje uopće ne stojimo loše, pogotovo kad vidite tko je samom dnu

Hrvatska je na posljednjem, 31. mjestu najrazvijenijih europskih država kad se promatra udio djece u dobi od tri godine do polaska u prvi razred osnovne škole koja pohađaju vrtić, potvrdila je analiza Unicefa pod nazivom “Jesu li najbogatije države svijeta podržavajuće za obitelji (family friendly)”. U Hrvatskoj samo 51 posto djece te dobi ide u vrtić dok je, primjerice, u 14 promatranih zemalja taj udio veći od 90 posto.

Unicef je analizirao nekoliko mjera koje utječu na obiteljski život u državama EU, Norveškoj, Islandu i Švicarskoj te primjenjive kategorije u još devet zemalja. Jedna od najvažnijih kategorija koja je ocjenjivana jest broj tjedana plaćenog rodiljnog i roditeljskog dopusta, ali je stvarni broj tjedana dopusta preračunat tako da se u obzir uzimao broj tjedana tijekom kojih roditelj prima naknadu u iznosu ne manjem od prosječne plaće: ako roditelj tijekom 20 tjedana prima polovicu prosječne plaće, smatra se da ima 10 tjedana plaćenog dopusta. Neplaćeni dopust nije uzet u obzir.

Unicef je tako izračunao da roditelji u Hrvatskoj imaju 39 tjedana plaćenog dopusta, čime se Hrvatska smjestila na 15. mjesto od ukupno 40 promatranih država: na vrhu je Estonija sa čak 85 plaćenih tjedana, a na dnu SAD, koje ne nude ni jedan tjedan plaćenog dopusta nakon rođenja djeteta.

Što se tiče dopusta rezerviranog za očeve, koji je također preračunat u tjedne s naknadom koja nije niža od prosječne plaće, Hrvatska se sa 2,9 takvih tjedana plasirala na 15. mjesto. Na vrhu je Japan sa 30,4, a slijedi Južna Koreja sa 17,2 tjedna. Od europskih zemalja prednjači Portugal sa 12,5 tjedana. Devet država uopće nema dopust namijenjen očevima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo