GUBITNICI IZBORA

ANALIZIRA SE VELIKI NEUSPJEH, MOST VIŠE NIJE DOVOLJNO ATRAKTIVAN BIRAČIMA Petrov i Grmoja nisu preuzeli odgovornost za poraz

Božo Petrov, Nikola Grmoja, Ines Strenja.
 Davor Pongracic / CROPIX

U Mostu će idućih dana analizirati teški poraz koji su doživjeli na europarlamentarnim izborima. Cilj je bio osvojiti barem jedan mandat, ankete su im davale i do sedam posto podrške, a na kraju su ostali ispod praga na 4,67 posto.

Oštra retorika prema HDZ-u, skretanje udesno, lista koju je nosio predsjednik stranke Božo Petrov... - ništa od toga nije se pokazalo kao uspješna taktika. Dio glasova uzeo im je Kolakušić, dio birača radije je glasao za druge “suvereniste”, a dio je ostao doma pa je Most na svojim prvim europskim izborima doživio debakl, zbog čega je vodstvo još u izbornoj noći trebalo barem staviti mandate na raspolaganje. Ali, dvojac Grmoja - Petrov zasad ne preuzima odgovornost za poraz. Tvrde da ovi izbori nisu oni na kojima se očituje stvarna snaga Mosta, iako je prema rezultatima jasno da im budućnost nije sjajna, i da je ovo bio veliki test za buduće predsjedničke i parlamentarne izbore, koji nisu položili. Neki naši sugovornici iz Mosta kažu kako je namjera bila dobra, da je lista usvojena na stranačkim tijelima te kako sada treba analizirati zašto je došlo do podbačaja.

- Stranka ima svoja tijela na kojima su se donosile odluke i oni trebaju napraviti analizu o negativnim efektima, a članstvo je to koje treba procijeniti je li prelazak s platforme na stranku bio uspješan - smatra naš sugovornik.

Ocjenjuje kako očito Most više nije dovoljno atraktivan biračima, pa se traže nove alternative, ali da ne treba sada očajavati. Kada je riječ o aktualnom vodstvu, kaže da oni uvijek mogu ponuditi mandate na raspolaganje, ali pravo je pitanje tko bi ih zamijenio.

Most je na ovim izborima dobio 50.257 glasova, a Petrov je dobio najviše preferencijalnih glasova - 18.160. Iza njega je Miro Bulj s 8046 glasova. Most je najviše glasova dobio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no, tamo su tek treća stranka s 11,01 posto, iza HDZ-a i SDP-a. U Metkoviću su opet izgubili od HDZ-a za oko 200 glasova. U Splitsko-dalmatinskoj županiji tek su četvrta stranka, dok je moralni pobjednik Miro Bulj, koji je uspio prvi put na nekim izborima oteti primat HDZ-u u svom Sinju, gdje je Most osvojio više od 25,75 posto glasova, a HDZ 23,84 posto. U Splitu su tek peta stranka, a veliko iznenađenje je i Vrgorac, gdje imaju načelnika Antu Pranića, ali su ispred njih i HDZ i SDP. Primat Mosta ipak je zadržan u Velikoj Kopanici, odakle je Ružica Vukovac, kao i u Gradecu, gdje je načelnica Ljubica Ambrušec.

Grmoja kaže kako očekuje raspravu o rezultatima, ali da ne vidi tu odgovornost pojedinca, nego svih u Mostu, te da će vidjeti što je bila pogreška. Na naše pitanje je li došlo vrijeme za smjenu generacija i je li Ivan Prskalo netko koga se priprema za neku od čelnih pozicija, odgovara:

- Stalno radimo smjenu generacija i nismo tu da bismo bili vječno u politici. A Prskalo je sigurno jedan od ljudi na kojeg računamo.

Grmoja smatra kako je njihov neuspjeh rezultat velike fragmentacije na sceni, a da su na njihovu “razotkrivanju” HDZ-a očito profitirali neki drugi.

- HDZ-ova taktika je bila da se uništi Most, a uništili su sebe. Očito su birači na ovim izborima dali glas postojećim europarlamentarcima - kaže.

Svjestan je problema pa najavljuje i zaokrete.

- Moramo razmisliti o retorici jer ovakvim pristupom uništavamo HDZ, ali građani to ne honoriraju. Treba više raditi na terenu i jačati infrastrukturu. Trebamo i što više novih lica na listama - kaže i dodaje kako jesu dobili udarac, ali su pokazali da ih je teško slomiti.

- Sigurno ćemo imati kandidata na predsjedničkim izborima - najavljuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:13