NA SJEDNICI VLADE

ANDREJ PLENKOVIĆ Još jednom osudio napad na Pupovca, a protivnicima Istanbulske poručio: 'Sunce i dalje izlazi, život i dalje funkcionira'

Andrej Plenković, sjednica Vlade.
 CROPIX

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade ponovno je oštro osudio napad na sabosrkog zastupnika Milorada Pupovca te pozvao na smanjivanje tenzija u društvu.

"Krajnje je nedopustiv, osuđujemo ga i mislimo da moramo zajednički raditi na smanjivanju tenzija u društvu, na sprječavanju govora mržnje, te stalno ukazivati na to koji su politički akteri odgovorni i ozbiljni u zemlji i oni koji to nisu, a takvih u Hrvatskoj ima dosta", rekao je Plenković osvrnuvši se na gađanje Pupovca ostacima hrane na zagrebačkom Dolcu.

Poručio je kako Vlada vodi računa da u svojim aktivnostima bude predvodnicima onoga što se naziva uljuđena, ozbiljna, odgovorna, demokratska europska zemlja, na onim vrijednostima na kojima počiva naš Ustav pa i naš program.

"Zato moramo biti snažna brana takvim devijacijama koje se događaju u hrvatskom društvu", poručio je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na stupanje na snagu Istanbulske konvencije početkom ovoga tjedna, istaknuvši kako očekuje da će njezina provedba osnažiti naše institucionalne, operativne i financijske sposobnosti da postignemo najviše standarde u borbi protiv nasilja u obitelji i nad ženama.

U koordinaciji ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić svi bi resori trebali biti uključeni u provedbu te konvencije, rekao je Plenković navevši pravosuđe, MUP i obrazovanje, odnosno sve resore koji su važni za preventivno djelovanje, ali i sankcioniranje nasilja koje se događa u obitelji i nad ženama.

"Očekujem od ministrice Murganić da preuzme vodstvo na toj temi, uz punu podršku koju ćete imati od mene osobno i svih drugih resora da napravimo iskorake kako bismo u što većoj mjeri smanjili taj negativni fenomen u Hrvatskoj", poručio je.

Premijer se osvrnuo i na sastanak na razini pravnih savjetnika Vijeća Europe, koji je održan prije nekoliko dana, na kojem su izrečene pohvalne ocjene za Vladinu interpretativnu izjavu u kojoj stoji kako Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, niti promjenu ustavne definicije braka.

"Interpretativna izjava, dio zakona o potvrđivanju konvencije, koju je prihvatio Hrvatski sabor i koja obvezuje sve hrvatske institucije, dobila je tako pohvalne ocjene da se čak na stručnoj razini govori o tome kako bi se takva izjava mogla koristiti kao model koji bi pomogao i drugim državama prilikom potvrđivanja ratifikacije, kako bi izbjegle i otklonile ideološke i svjetonazorske teme, a u kontekstu izrazitog negativnog fenomena koji je prisutan diljem Europe", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na protivnike Konvencije koji su tvrdili da se njome uvodi rodna ideologija, ustvrdivši kako je ta kampanja bila u velikoj mjeri difamacijska i puna netočnih informacija.

"Otkad je konvencija stupila na snagu sunce i dalje izlazi, život i dalje funkcionira, a Konvencija i njezina provedba čine da svim snagama zajednički suzbijamo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji", rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:04