REAKCIJA PREMIJERA

ANDREJ PLENKOVIĆ 'Penavi želim svu sreću. Njegov odlazak iz stranke neće nam naštetiti. Koga nema, bez njega se može i mora'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 20.05.2020. u 15:23

Zagreb, 080420.
Sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti u NSK.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Andrej Plenković

 

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je gradonačelnik Vukovara Ivanu Penavi na unutarstranačkim izborima, na kojima je bio uvjerljivo poražen, imao priliku prezentirati svoj program te dodao da je odlazak iz stranke njegov odabir.

"Primio sam na znanje tu njegovu odluku i odluku vijećnika Gradskog vijeća Vukovara. To je njihova odluka, politički angažman i članstvo u stranci je aktivnost koja je dobrovoljna. Svatko može birati da bude član neke stranke i da ne bude", kazao je Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Vukovarskom gradonačelniku, koji je danas zajedno s Gradskim odborom i vijećnicima HDZ-a istupio iz stranke, zahvalio se na doprinosu HDZ-u i poželio mu "svu sreću".

"Ova Vlada je učinila mnogo, to svi znaju, i činit će to u budućnosti. S aspekta HDZ-a, čelni čovjek u Vukovaru od danas je Nikola Mažar. Gospodinu Penavi želim svu sreću."

Dodao je kako vjeruje da je Penava "isto tako zahvalio HDZ-u, ovom vodstvu i prošlom vodstvu koji su mu pomagali da postane gradonačelnik Grada Vukovara".

'Imao je šanse'

"Koga nema, bez njega se može i mora. Koliko shvaćam, on ide u Domovinski pokret, tamo su manje-više sve ljudi koji su ili bili u HDZ-u ili s HDZ-om na listama", dodao je.

Zaključio je da je Penava imao šansu da na unutarstranačkim izborima prezentira svoj program.

"On i cijela ekipa alternativaca na unutarstranačkim izborima,  nitko od njih nije dobio povjerenje, dapače, uvjerljivo su poraženi. To je njegov odabir", kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li Penavin potez naštetiti HDZ-u u petoj izbornoj jedinici kaže da neće, a kada je riječ o mogućoj postizbornoj koaliciji premijer je kazao da će se tek vidjeti tko će osvojiti mandate.

Konferencija u 16 sati

Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, za 16 sati najavio je konferenciju za novinare koja će se održati u Vukovaru, na kojoj će također komentirati potez vukovarskog gradonačelnika.

Podsjećamo, Penava je u srijedu na konferenciji za medije objavio da odlazi iz HDZ-a. "Želim vas izvijestiti da sa današnjim datumom iz članstva HDZ-a istupaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik GO HDZ-a Grada Vukovara, svi zamjenici predsjednika odbora HDZ-a, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u gradu, predsjednici temeljnih organizacija", rekao je Penava.

"Zašto je došlo do ovakve odluke, to pitanje trebate postaviti svima u stranačkoj vertikali HDZ-a", rekao je Damir Barna, dojučerašnji predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara. "Nakon trideset godina i pet mjeseci, odlučio sam napustiti HDZ. Od sadašnjeg predsjednika stranke sam očekivao da stranka počne poštivati različita mišljenja. Nisam to dočekao."

Plenković: Preporuke EK reflektiraju aktivnosti Vlade

Premijer Andrej Plenković u srijedu je ocijenio da preporuke Europske komisije (EK) u okviru Europskog semestra reflektiraju aktivnosti Vlade i smatra ih poticajem za daljnje reforme.

Europska komisija u okviru Europskog semestra objavila je preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana.

Hrvatska je dobila četiri preporuke prilagođene novim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, koje trebaju poslužiti kao smjernice za gospodarski oporavak nakon pandemije.

"Komisija je ocijenila da se Hrvatska izrazio dobro obranila od svih prijetnji koje su  bile tu za javno-zdravstveni sustav u kontekstu pandemije COVID-19, da smo poduzeli prave mjere za zadržavanje radnih mjesta", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade uoči sutrašnje sjednice.

Preporuke idu za tim da se i dalje vodi politika koja će osigurati i likvidnost poduzeća i jedan put prema gospodarskom oporavku, a zadnja preporuka odnosi se na temu koja je kontinuirano na dnevnom redu, a to je učinkovitost pravosuđa i javne uprave, dodao je premijer.

"I s te strane mogu reći da su ove preporuke reflektirale aktivnosti Vlade i sigurno su poticaj za daljnje reforme", ustvrdio je.

U prvoj preporuci EK navodi se potreba poduzimanja svih potrebnih mjera za učinkovito suzbijanje pandemije te potpora gospodarstvu i oporavku u skladu s fleksibilnijim pravilima o državnim potporama koje je Komisija donijela na početku koronakrize.

U drugoj preporuci se traže mjere za jačanje tržišta rada, adekvatnije naknade za nezaposlene i sheme minimalnog dohotka. Potrebno je povećati dostupnost digitalne infrastrukture i usluga, promicati stjecanje vještina.

U trećoj preporuci kaže se da Hrvatska treba održati mjere za osiguranje likvidnosti malih i srednjih poduzeća i samozaposlenih osoba. Preporučuje se daljnje smanjenje parafiskalnih nameta i ograničenja u reguliranju tržišta roba i usluga.

Četvrta preporuka spominje potrebu jačanja sposobnosti i učinkovitosti javne uprave u izradi i provedbi javnih projekata i politika na središnjoj i lokalnoj razini te potrebu poboljšanja učinkovitosti pravosudnog sustava.

 

Izdvajamo