VAŽAN POSJET

ANGELA MERKEL SREDINOM SVIBNJA DOLAZI U ZAGREB Njemačka kancelarka i najmoćnija svjetska političarka stiže na veliki predizborni skup HDZ-a

 REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u Zagreb 18. svibnja na veliki predizborni skup HDZ-a uoči izbora za Europski parlament, potvrđeno nam je u HDZ-u.

Nekadašnja predsjednica CDU-a i aktualna njemačka kancelarka dolazi u Zagreb na veliki politički skup HDZ-a i pučana na kojem će biti i Manfred Weber, koji je nedavno i službeno započeo kampanju kao spitzenkandidat EPP-a za novog predsjednika Europske komisije. Zato se taj njezin dolazak u Zagreb u njemačkim medijima tumači kao potpora u kampanji kandidatu EPP-a koji bi lako mogao naslijediti Jean-Claude Junckera na mjestu šefa “europske vlade” budući da su pučani najveća grupacija u Europskom parlamentu, a predizborne ankete predviđaju im pobjedu i na ovim izborima. Ovaj važan posjet kancelarke Merkel Hrvatskoj zasigurno će dobro iskoristiti i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kao domaćin skupa i to ne samo za bilateralni sastanak s najmoćnijom svjetskom političarkom u Banskim dvorima, što nam je potvrđeno u Vladi, već i za kampanju HDZ-a samo tjedan dana prije održavanja izbora za Europski parlament u Hrvatskoj. Nije nebitno ni to što će Njemačka u drugoj polovici 2020. upravo od Hrvatske preuzeti predsjedanje Vijećem EU pa će zasigurno i to biti teme razgovora između premijera Plenkovića i njemačke kancelarke.

U HDZ-u poručuju kako je ovo prvi bilateralni posjet njemačke kancelarke još od 2011., a da će ovo biti jedan od najvećih predizbornih skupova Manfreda Webera izvan Njemačke i vrlo vjerojatno jedini na kojem će biti Angela Merkel.

- Ovo je potvrda snage HDZ-a u okviru EPP-a i snažnog pozicioniranja Hrvatske u Europskom vijeću - poručuju iz HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, inače, još je krajem 2017. izrazio zadovoljstvo što će se izborni kongres EPP-a održati 2019. u Zagrebu, no tada još nije bilo poznato da će se, osim toga, krema EPP-a pojaviti u Hrvatskoj i na predizbornom skupu HDZ-a. Plenković je tada govorio kako se na kongresu očekuje više od 2000 uzvanika kao i svi lideri sestrinskih stranaka EPP-a. Taj će se izborni kongres u Zagrebu održati u studenom. Međutim, tada još nije bilo poznato da se Angela Merkel više neće kandidirati za predsjednicu CDU-a, a krajem prošle godine stranku je na izbornom kongresu preuzela Annegret Kramp-Karrenbauer koja je s 51 posto glasova u drugom krugu pobijedila svog konkurenta Friedricha Merza. Ona je time postala i izgledna kandidatkinja Unije CDU/CSU na sljedećim parlamentarnim izborima u Njemačkoj koji će se održati 2021.

Inače, premijer Plenković u ponedjeljak će boraviti u Berlinu, gdje se u organizaciji kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona održava sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana, gdje će vjerojatno i potvrditi dolazak njemačke kancelarke u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:01