POLICIJA VODI ISTRAGU

ANONYMOUSI NAPADAJU HRVATSKE BANKE Od 1.1. za hakiranje i do 8 godina zatvora!

Karlovačka i Samoborska banka nisu oštećene, ali im je rad stranica bio totalno blokiran
 YouTube

Učestali napadi hakera na internetske stranice institucija i grupa u Hrvatskoj pridružili su i našu zemlju nizu zemalja u kojima Anonymousi, anarhistički hakerski kolektiv načelno lijeve provenijencije, rušenjem pojedinih portala nastoje prenijeti svoju poruku.

Na meti su se proteklih dana našle i dvije banke. Zasad je riječ o relativno malim bankama, Karlovačkoj i Samoborskoj. Na njihovim je stranicama tijekom srijede i četvrtka, umjesto uobičajenog portala s informacijama o kreditima i poslovnicama, bila poruka Anonymousa.

“Dovoljno dugo ste krali od naroda. Uskoro padaju i ostale banke”, napisali su.

Anonymousi pritom nisu blokirali rad stranice niti su je srušili, nego su izveli ono što se naziva defacement iliti oskvrnuće, a u praksi je elektronski ekvivalent ispisivanju grafita na zid (poput sveprisutnog “Džaba si krečio”).

Nejasne odredbe

Uz navedenu poruku kojom najavljuju svoj pohod na druge hrvatske banke, hrvatski Anonymousi dodali su i svoj potpis: “Mi smo Anonymous. Mi smo legija. Mi ne praštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas.” Slučaj napada na Karlovačku banku istražuju i kriminalisti PU karlovačke, potvrdila nam je glasnogovornica te uprave Andreja Lenard, a Samoborska banka svoje probleme zasad nije prijavila policiji.

Kazneni zakon nije jasno definirao takva djela. Zasad se mogu kažnjavati samo po članku 223 koji obuhvaća “računalno krivotvorenje”. Raspon kazni je širok, zakon propisuje od novčane kazne do pet godina zatvora. Jedan od rijetkih dosad poznatih procesa protiv hakera u nas je suđenje splitskoj studentici računarstva Marini M. koja je otkrivena nakon što je u ljeto prošle godine pokušala upasti u sustav MUP-a. Prije toga je neovlašteno ušla na 21 stranicu s kojih je iz baza podataka preuzimala korisničke podatke. Kažnjena je uvjetno na tri mjeseca zatvora.

Novi zakon i kazne

Već od iduće godine, stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona, stvari bi se trebale promijeniti. U njemu je, naime, cijela jedna glava posvećena hakiranju pod naslovom “Kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka”, a koja definira osam različitih kaznenih djela hakiranja, kažnjivih zatvorskom kaznom u trajanju od jedne do pet godina, pri čemu će se najstrože sankcionirati računalna prijevara. No, ako su napadi usmjereni na veći broj računalnih sustava ili je njima prouzročena veća materijalna šteta, moguć je i zatvor u trajanju do osam godina, što svjedoči o ozbiljnosti kojom se država namjerava obračunati s hakerima.

Da je taj zakon na snazi, policija bi Anonymouse (ako ikada do njih dođe) mogla optužiti za djelo iz članka 267 (ometanje rada računalnog sustava) koje se kažnjava zatvorom do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:28