APSURD

Ante, Ivan i Josip nacionalistička su imena?! Prestižni časopis objavio začudnu tezu Dejana Kovača

Zaključke o tome koja su imena nacionalistička izvukao je iz imena 22 političara i generala koji su primili viteštvo NDH
Dejan Kovač
 Biljana Blivajs/Cropix

“Provodimo novu empirijsku strategiju za mjerenje i proučavanje snažnog oblika nacionalizma - spremnost da se bori i umre u ratu za nacionalnu neovisnost - koristeći izbor imena koji odgovaraju prethodnom ratnom vođi (Anti Paveliću, op. R. B.). Na temelju podataka o gotovo pola milijuna vojnika, najprije pokazujemo da je imenovanje, koje je sinonim za vođu hrvatske države tijekom Drugog svjetskog rata, predviđalo volontiranje u službi u hrvatskom ratu za neovisnost 1991. - 1995., a često i umiranje tijekom sukoba”, glasi uvod u tekst što ga je nedavni predsjednički kandidat Dejan Kovač napisao s češkim kolegom Štepanom Jurajdom.

Prvi put objavljen je u listopadu 2016. u časopisu Centra za ekonomska istraživanja i poslijediplomski studij - Ekonomski institut u Pragu, “Što je u imenu u ratu”, a nedavno je publiciran u Journal of Popular Economics pod naslovom “Names and behavior in a war”.

Prvi Hrvat

“Uspio sam biti prvi Hrvat koji je publicirao u najjačem znanstvenom žurnalu u population economics u svijetu. Posebno sam ponosan jer su u editorial boardu tog žurnala najveća imena ekonomije poput nobelovca Jamesa J. Heckmana, University of Chicago, što me čini izuzetno ponosnim”, napisao je Kovač na svojoj Facebook stranici. Kada je ovdašnja javnost prvi put saznala za ovo Kovačevo istraživanje (u jesen 2019., ali tada se još radilo o radnom tekstu), izbila je afera, jer su Kovač i Jurajda istraživali rodne listove hrvatskih državljana i imena branitelja Domovinskog rata i iz toga zaključili da je među potonjima bio natprosječan broj ljudi koji se zovu Ante, kao i ustaški poglavnik Pavelić.

Dodatnu uzbunu je izazvao dio u kojem su njih dvojica ustvrdili da ime Ante ima slične konotacije u Hrvatskoj kao Adolf u Njemačkoj, te dodali da “za razliku od imena Adolf u Njemačkoj, ime Ante, kao i imena ostalih vodećih generala i političara, nastavila su se koristiti u Hrvatskoj. Posebno su ponovno stekla popularnost krajem 20. stoljeća, s novim usponom hrvatskih nacionalističkih osjećaja”.

Veterani

U novoj verziji više nema usporedbe s Hitlerom, ali članak se bavi imenom Ante i ostalim “nacionalističkim imenima”, kako piše na barem desetak mjesta u članku. “Broj Anta koji su služili u hrvatskoj vojsci tijekom rata 1991.-1995. iznosio je 8001, što je činilo skupinu od 2,3% veterana hrvatskog imena (1,7% svih veterana). Oko 26% hrvatskih branitelja (21% svih veterana) nosi druga nacionalistička imena. Te dionice sugeriraju prekomjernu zastupljenost nacionalističkih imena među onima koji su služili u ratu”, glasi objašnjenje na početku teksta.

Jedno je sigurno - Kovač i njegov kolega, kroz čitav rad, povlače paralelu na relaciji imena Ante s likom Ante Pavelića i jačanja nacionalizma: “Naši dokazi o nacionalističkom sadržaju imena ‘ustaše’ Ante, zajedno s neprestanim porastom popularnosti nacionalističkih imena tijekom 1970-ih i 1980-ih, možda su bolje usklađeni s alternativnom predodžbom da unutarnji ratovi proizlaze iz gomilanja dugotrajnih osjećaja i sukoba (Fearon i Laitin2003), te da se jačanje nacionalizma u Hrvatskoj povećavalo više od desetljeća prije izbijanja rata”, jedna je od napisanih teza.

Zapovjednici logora

Nije problem isključivo u imenu Ante, s obzirom na to da se u drugom dijelu članka navodi kako “pokazatelj ‘Drugo nacionalističko ime’ odgovara imenima 22 političara i generala koji su primili viteštvo Nezavisne Države Hrvatske (pa su navedeni): Salko Alikadić, Eduard Bunić, Jure Francetić, Franjo Šimić, Ladislav Aleman, Vilko Begić, Rafael Boban, Matija Čanić, Fedor Dragojlov, Milan Desović, Đuro Grujić, Artur Gustović, Slavko Kvaternik, Vladimir Laxa, Vjekoslav Luburić, Franjo Lukač, Josip Metzger, Ivan Perčević, Krunoslav Perčić, Dragutin Rubčić, Adolf Sabljak i Slavko Štancer.

Nadalje, uvrštavamo u ovaj pokazatelj skup od 4 dodatna imena ustaških vođa koji su u Hrvatskoj bili odgovorni za holokaust: ideolozi židovskog pitanja Andrija Artuković i Mile Budak, te zloglasni zapovjednici koncentracijskih logora: Miroslav Filipović i Dinko Šakić”, glasi dio Kovačeva istraživanja. Prilično je sigurno da će spomenuti Kovačev rad opet izazvati reakcije.

Kovač za Jutarnji o istraživanju čiji je koautor: 'U ratnom dobu više je imena vezanih uz nacionalni identitet'

Dejan Kovač je za Jutarnji list, ukratko, dao vlastito viđenje o čemu se radi u istraživanju “Names and behavior in a war”.

Nije li kontroverzna vaša teza oko imena Ante i, kako pišete, “drugih nacionalističkih imena”?

- Na nekoliko mjesta u članku smo napisali kako ne znamo je li u pitanju nacionalizam ili patriotizam, jer je to metaetička interpretacija u prostoru i vremenu. U radu su interpretirana 374 imena iz katoličkog i 276 iz pravoslavnog kalendara, ukupno blizu 1500 imena, a nas su zanimala najčešća imena u Hrvatskoj kroz vrijeme. Zanimala nas je jednostavna ekonometrijska/kvantitativna analiza da li u vremenima visokog nacionalnog naboja, poput ratova, postoji veća vjerojatnost davanja različitog skupa imena koji se vežu uz nacionalni identitet, ne samo Ante. Mene su napadali da sam rekao kako su svi Ante nazvani po Paveliću ili da je “Ante Gotovina ustaša”.

Mi smo napravili statističku analizu top 10 imena, od kojih se neka preklapaju, recimo, bilo je ustaških generala koji su se zvali Josip ili Ivan, a na drugoj strani, nalazili su se komunisti kao Josip Broz Tito i Ivan Rukavina. To je sve jasno napisano u radu. Logička je pogreška zaključiti na temelju našeg teksta “Ante su ovakvi, a Josipi onakvi”, ali važno je to da će svatko u svijetu dobiti iste rezultate na temelju tih statističkih podataka.

Prošle godine ste utvrdili da je Ante kod Hrvata ono što je Adolf za Nijemce. Sada toga više nema?

- Oko toga sam bio krivo interpretiran. Ime Adolf postoji u hrvatskom jeziku i ima ga u određenom postotku, te je jedno od preko 1500 analiziranih imena. Na temelju imena Ante i drugih koja se nalaze u top 10 najčešćih imena, objašnjavam kako u ratnim vremenima, kada je jak nacionalni naboj, imate i povećan broj imena koja su vezana uz nacionalni identitet. Nas je zanimalo kako idu skokovi s nekim imenima, a način kako smo radili verificiran je u vrhunskom znanstvenom žurnalu koji je najjači u području ekonomike populacije i članovi editorial boarda su nobelovci i drugi renomirani znanstvenici. Ukratko, ne mislim da je Ante isto što i Adolf, niti je to ikad bila hipoteza rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:45