VLAŠKA POSLA

Ante Tomić: Oink, oink, naš je pršut sve do Šangaja

 CROPIX

Do zabrinjavajućeg otkrića došli su u udruzi Dalmatinski pršut. Naša tradicionalna delicija posljednjih se godina čini od uvozne svinjetine, ako je to uopće svinjetina, kojoj često ne znamo podrijetlo. Na buri i hladnom dimu od grabovih panjeva suše se nekakve bogtepitaj šunke uzgojene gdjekad u Austriji, gdjekad u Mađarskoj, tu i tamo u Danskoj ili Nizozemskoj, a ima je i iz Njemačke, Španjolske ili čak Kine.

Užasan je nered na tržištu, da je uzeti hrpu suhomesnatih proizvoda iz naših samoposluživanja i od njih pokušati ponovno sastaviti beštiju, ispao bi takav međunarodni svinjski frankenštajn da bi to bilo užasno i pogledati.

Nogice bi predstavljale Belgiju, uši Južnoafričku Republiku, rebra Kanadu, a u švargli bi se zatekao čitav južnoamerički kontinent. Kod pa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 22:43