IMENOVANJE

ANTE ŽIGMAN NOVI ČELNI ČOVJEK HANFA-e? Vrlo iskusni i ugledni financijski stručnjak najizgledniji je kandidat za šefa ključne regulatorne agencije

Ante Žigman, predsjednik Uprave Hanfe
 Goran Mehkek / Hanza Media

Dr. sc. Ante Žigman, kako doznaje Jutarnji list, najizgledniji je kandidat za novog šefa Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Radi se o vrlo iskusnom financijskom stručnjaku koji se u karijeri ogledao u cijelom nizu istaknutih pozicija kako u privatnom tako i javnom sektoru. Taj nekad najbolji student ekonomije napisao je cijeli niz znanstvenih radova s područja fiskalne politike, a u zadnjih nekoliko godina savjetnik je guvernera HNB-a i član Odbora Ekonomskog i financijskog vijeća za tržište javnog duga EU.

U privatnom sektoru pamte se njegove funkcije glavnog ekonomista Raiffeisen banke i člana Uprave Partner banke, dok je u Ministarstvu financija bio pomoćnik ministra za makroekonomske prognoze i državni tajnik. Dodajmo da je Ante Žigman i redoviti ekonomski kolumnist Jutarnjeg lista.

Doznajemo da bi Žigmanovo imenovanje za šefa Hanfe Vlada trebala raspraviti na prvoj sljedećoj sjednici užeg kabineta, dok će saborski zastupnici o njegovu izboru glasati sljedeći tjedan.

Inače, postojećoj Upravi Hanfe mandat istječe do kraja ovog tjedna, a obilježila ga je poprilična inertnost. Hanfa je pustila procvat faktoring poslovanja koje se pretvorilo u svojevrsno “bankarstvo u sjeni” Agrokora, a što je jedan od razloga što su se Todorićeve financije otrgle kontroli i uz to što je HNB postavio limite kreditiranja Agrokora domaćim bankama. Valja podsjetiti da je Hanfi trebalo neobično dugo da donese relativno jednostavnu odluku o oduzimanju licence menadžerima Nexus fonda koji je prokockao novac HBOR-a i mirovinskih fondova posudivši ga Todoriću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:03