INTERVJU

ANTO ĐAPIĆ ZA JUTARNJI 'Desnica nema svog autentičnog kandidata. Zato sad razmišljam o kandidaturi za predsjednika RH'

Bivši HSP-ovac, aktualni predsjednik stranke Desno, na prošlim je izborima podržao Kolindu Grabar-Kitarović, a sada ne želi podržati Škoru
Anto Đapić
 Paun Paunovic / CROPIX

Anto Đapić, predsjednik stranke Desno, jedini je kandidat s desnice koji još nije otkrio koga planira podržati u utrci za Pantovčak.

Neki neslužbeni izvori tvrde da će podržati dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, no Đapić u razgovoru za Jutarnji list kaže da ne bi još govorio o konkretnim imenima jer da predsjednica još nije službeno ni prezentirala vlastiti program.

No, iako je Đapić iz Slavonije, očito je da nije u bloku onih koji su se dosad svrstali uz pjevača Miroslava Škoru. Đapić je na predsjedničkim izborima 2000. godine bio kandidat i tada je u prvom krugu osvojio 49.288 glasova, odnosno 1,84 posto. Na izborima 2014. godine također je najavljivao kandidaturu koju je tijekom kampanje povukao te dao podršku predsjednici Grabar-Kitarović.

- Hrvatska desnica nema autentičnog kandidata za hrvatskog predsjednika - započinje razgovor Đapić, predsjednik stranke Desno.

Hoćete li ipak nekoga podržati kao kandidata za predsjednika - Kolindu Grabar-Kitarović ili Miroslava Škoru?

- Sigurno ćemo se uključiti u kampanju, ali još nismo donijeli odluku. Još razmišljamo, mi nismo vremenski ograničeni.

Nije dobro što je kampanja ovako rano krenula, bit će je teško održavati, kandidati će morati imati nebrojeno puno ideja, karizmatičnost da bi održavali tenziju. To je gotovo nemoguća misija.

Čija vas se dosadašnja kampanja dojmila?

- Još nismo vidjeli ništa ozbiljno, a ni konkretno. Nismo vidjeli, a ni čuli još ništa osim vica, doskočica i podmetanja, ali ništa ozbiljno i respektabilno. Dobro, spominje se borba protiv korupcije, ali ništa u konzistentnom smislu.

Nitko od njih na probleme nije ponudio konkretna rješenja, nitko nije etiketirao pet problema i ponudio konkretnih pet rješenja. Ja mislim da mi to znamo, i ako nađemo kandidata da ćemo to znati ponuditi biračima.

Vi ćete imati svog kandidata za predsjednika?

- Odluku bismo trebali donijeti do sredine rujna. Desnica nema autentičnog kandidata, a time sam puno rekao, sve su to surogati, a time ćemo se i mi voditi.

Razmišljate li vi osobno o kandidaturi?

- Pa, čujete, osobno sam homo politicus, politiku živim, volim... I logično je da ne mogu ne razmišljati i o toj opciji. Sigurno bih imao nešto za reći u kampanji, ona otvara mogućnost prezentacije.

U kampanji možete prezentirati što ste radili, a nije nešto što mi je strano, već sam jednom sam bio kandidat za predsjednika. Tada sam bio puno mlađi, danas je moja je pozicija drugačija, moje iskustvo je bogatije, a i kad bih se kandidirao imao bih što za reći u toj kampanji, bio bih konkurentan.

S čime biste bili konkurenti? Već imate program?

- Ja bih bio daleko najkonkurentniji, jer bih imao jasan politički put.

Imam iskustvo dugogodišnjeg vođenja malih stranaka. Zalagao bih se za zajedništvo hrvatskog naroda, hrvatsko društvo je podijeljeno, zauzimao bi se za integracijske procese. U kontekstu promjena, zalagao bih se za promjenu izbornog sustava, zatim zaštitu hrvatskog državljanstva u kontekstu pitanja imigranata, također imao bih jasnu poziciju po pitanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Postoji četiri ili pet točaka, situacija, koje moramo definirati i na kojima bi se bazirala naša kampanja.

Dakle, vi se ozbiljno pripremate za kampanju?

- Sad sam vam rekao par tema, ne mogu sve sad ‘ispucati’, a imao bih, naravno, stav i o povijesti. Ali ono što smo dosad čuli i vidjeli od kandidata, očito je da, ponavljam, hrvatska desnica nema svog kandidata, a ja čovjek koji sam cijeli život političar desnice, no znači li to moju kandidaturu u perspektivi ili ćemo razgovarati s nekim da preuzme tu ulogu, to ćemo još vidjeti i odlučiti u rujnu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:15