POGLED IZ INOZEMSTVA

AP, AFP, BBC: I strani mediji izvijestili o zahtjevu za ukidanje imuniteta Sanaderu

 AP Photo/Darko Bandic, File

ZAGREB - Vijest o zahtjevu DORH-a za skidanje zastupničkog imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu osim hrvatskih medija prenijeli su i strani.

Agence France-Presse (AFP) piše kako je hrvatsko državno tužiteljstvo u četvrtak ujutro zatražilo skidanje imuniteta Sanaderu što bi moglo dovesti do njegova uhićenja na temelju optužbi za korupciju. Navodi se i kako je glasnogovornica Sabora Ružica Šimunović potrvrdila zaprimanje zahtjeva, no da nije mogla potvrditi kada će se o istome raspravljati.

Pad bivšeg premijera Ive Sanadera

AFP citira i HTV koji je danas objavio kako će se o slučaju Sanader u Saboru danas raspravljati tek kasnije navečer.

Isto javlja i The Associated Press koji dodaje kako sadržaj zahtjeva, to jest zašto se isti podnosi, nije poznat jer nosi oznaku tajnosti.

Britanska se televizijska kuća, BBC, posebno se osvrnula na činjenicu da će o Sanaderovom imunitetu odlučivati i članovi njegove nekadašnje stranke, HDZ-a. Podsjeća i kako je Hrvatska pod snažnim pritiskom Europske unije radi prisutnosti korupcije u svakom segmentu društva.

Zanimljivo je kako BBC pogrešno objavještava i o završetku suđenja Berislavu Rončeviću koji je proglašen krivim u aferi Kamioni. Naime, navodi se kako je nekadašnji ministar obrane koji je služio u Sanaderovom kabinetu od 2003.-2007. nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, što nije točno, jer je Rončević kažnjen s četiri godine zatvora te mora vratiti 10,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:08