PROBLEM U MEĐIMURJU

APEL SABORSKOG ZASTUPNIKA 'Djevojčice prodaju za 15.000 kuna, ženici su dvostruko stariji od njih, a rađaju već sa 12'

 
Branimir Bunjac i Bojan Glavašević
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac upozorio je u srijedu na problem romskih djevojčica u Međimurju koje se već u dobi od 15 godina prodaju za brak te je pozvao nadležne institucije, resorna ministarstva, ali i saborske zastupnike da se uključe u kampanju osvješćivanja tog problema.

"Roditelji Roma bajaša u Međimurju masovno prodaju djevojčice za udaju i to čim navrše 15 godina pa i ranije, iako rijetko dođe do ozakonjenje te veze", rekao je Bunjac u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Prosječna cijena za koju se Romkinje prodaju je, kaže, 15 tisuća kuna. Slijedom toga, kaže, puno je maloljetnica majki, mnoge već s 12 godina.

Svaka prodana Romkinja, a osobito ona koja je rodila mora, ističe, prekinuti školovanje, neke već sa 20-tak godina imaju troje-četvoro djece, a začarani krug siromaštva se zatvara.

"Ponekad su navodni ženici stariji i više od 10 godina od djevojčica koje kupuju, a zna se dogoditi i da ih vrate kućama pa ih roditelji ponovno preprodaju", navodio je Bunjac.

Zbog svega toga, ističe, sve je češći slučaj djevojčica koje bježe i traže zaštitu u udomiteljskim obiteljima.

"Romskim djevojkama potrebna je naša podrška. Pozivam sve institucije, a osobito Ministarstvo pravosuđa, policije, obrazovanja da se uključe u kampanju osvješćivanja ovog problema", apelirao je Bunjac.

Zagreb, 230518. 
Markobv trg.
Redovita sjednica Sabora nastavljena raspravom o Izvjescu o provedbi Plana protuminskog djelovanja.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Dobrović: U gospodarenju otpadom ništa novo

'Mostovac' Slaven Dobrović upozorio je pak na problem gospodarenja otpadom poručivši kako po tom pitanju u Hrvatskoj skoro ništa novo.

"Tek imamo naznake za javne pozive za financiranje nužne infrastrukture koja se trebala dogoditi još lani uoči ljeta", rekao je u svojoj slobodnoj raspravi Dobrović.

Nužnog ubrzavanja tempa za postizanje ciljeva, kaže, još uvijek nema.

"Najveći hrvatski gradovi Zagreb i Split i dalje uporno gaze smećarskim pristupom. Posebno Split koji je donio svoj plan gospodarenja otpadom bez ijedne lokacijski utvrđene sortirnice i komposišta, a o centrima za ponovnu uporabu da i ne govorim. Za takav je plan uredno ishođena prethodna suglasnost nadležnog tijela kojom se potvrđuje kako je prijedlog plana usklađen s odredbama zakona i planom RH. Olako napisano ali potpuno neistinito bez ijedne sortirnice i komposišta nema recikliranja i postizanja ciljeva za koje smo se obvezali", poručio je Dobrović, dodajući kako skrivanje iza neznanja više nije moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:30