PORUKA JAVNOSTI

APEL STRUČNJAKA 'U zaštiti djece struka ne smije popustiti pritiscima'

Gordana Buljan Flander
 Tomislav Krišto / CROPIX

Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba uputili su u četvrtak apel kolegama da se u zaštiti djece struke ne smije popustiti pritiscima te kako je pravo djece na zaštitu iznad svega i da svako zlostavljano dijete obvezuje da budu njegov glas.

Ocjenjuju kako je dobro da se posljednjih dana cijela hrvatska javnost digla na noge da bi se potaknula bolja zaštita djece.

Upozoravaju kako se, nažalost, između mnogih dobrih inicijativa u javnom prostoru provlače i neki glasovi roditelja koji sada koriste ovaj trenutak pa pokušavaju vršiti pritisak na javnost i struku, a posebno na stručnjake koji su prepoznali njihova štetna i rizična ponašanja prema djeci će poduzeli mjere kako bi osigurali zaštitu njihove djece od daljnjeg zlostavljanja i zanemarivanja.

I kada se na struku pokušava vršiti pritisak da povuče i mijenja nalaze i mišljenja, stručnjaci i ustanove koje se bave zaštitom djece moraju najbolji interes djece imati na prvom mjestu i ne povlačiti se pred onima koji skrivajući se iza dobrobiti djece provlače vlastite interese, ističu stručnjaci u Poliklinici.

Naglašavaju kako je njihova obveza opravdati povjerenje koje im je dijete poklonilo, a pogotovo onog djeteta kojeg su izdali, iznevjerili i napustili baš oni koji bi mu trebali biti izvor zaštite, ljubavi i sigurnosti. "Kad nam dijete otkrije da je seksualno zlostavljano, fizički maltretirano i emocionalno zanemareno – njegova hrabrost iziskuje i našu osobnu i profesionalnu hrabrost i odgovornost", smatraju stručnjaci.

Ne smijemo dopustititi da se educirani stručnjaci koji imaju iskustvo i kompetencije u radu s djecom i obiteljima povuku pod pritiscima. Djeca ne mogu birati hoće li ih štititi struka ili ne-struka pa zato mi odrasli izaberimo da to bude struka, traže iz Poliklinike.

"Imajmo na umu da je pravo djece na zaštitu iznad svega. Svako zlostavljano dijete nas obvezuje da kao stručnjaci budemo njegov glas", poručuju stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:29