BIO JE PREBUKIRAN

AUSTRALSKI HRVAT PONOVNO ROĐEN 'Zakasnio sam na malezijski let smrti'

Michaelu Banoviću posjet rodnom kraju u Zaostrogu zamalo je bio posljednji

Prebukiranost leta Malaysia Airlinesa spasila je Australca Michaela Banovića, hrvatskih korijena, da se nađe na popisu 280 putnika nesretnog Boeinga 777 pogođenog projektilom nad Ukrajinom. Bio je na listi čekanja, ali se nije uspio ukrcati. Dan prije, 16. srpnja, sletio je u Amsterdam iz Zagreba, vraćajući se s odmora u djedovu zavičaju Zaostrogu, piše Slobodna Dalmacija .

Trebao je nastaviti let do Kuala Lumpura jer se dogovorio tjedan dana ostati s prijateljem u Tajlandu, a onda produžiti natrag za Perth gdje živi. Međutim, zakasnio je na poziv za ukrcaj i ostao noćiti u Amsterdamu. Molio je australsku agenciju da mu za istu kompaniju Malaysia Airlinesa izda kartu za sutradan, kobnog 17. srpnja. Prijatelj ga je čekao, ali za njega na letu smrti nije bilo mjesta. Aviokompanija mu je za isti dan osigurala let kineskim avioprijevoznikom na istoj ruti.

Još smo u šoku

- Još smo u šoku, ne možemo ni zamisliti kakva nas je strašna bol mogla snaći, kao što pati velik broj ljudi kada su čuli za gubitak svojih najdražih u velikoj avionesreći - kažu njegovi roditelji Doreen i Branko Banović. Roditelji su se još zadržali u Zaostrogu, a Michael je bio prvi put u rodnom kraju svojega djeda.

- Došao je s nama iz Pertha i s 15 ostalih članova obitelji proslaviti moju i Doreeninu 50. godišnjicu braka. Zaljubio se u Zaostrog, svi su ga u selu upoznali kroz dva tjedna koliko je ostao, družio se s ljudima, kupao se i zaista uživao.

Na fotografiji: Branko i Doreen Banović (Ivo Ravlić/Cropix)

Mi nismo ni znali odmah da se avion srušio u kojem je mogao biti naš sin. U Zaostrogu ne slušamo vijesti i ne gledamo televiziju. Rekao nam je naš rođak Veljko Bulat. Odsjekle su nam se svima noge, panika, neizvjesnost, užas kakav je teško opisati. Pokušali smo ga dobiti telefonom, ali nismo uspjeli. Poslije je rekao da mu je iscurila baterija. Onda smo uspjeli kontaktirati s njegovim prijateljem u Tajlandu i od njega doznali da je Michael sretno sletio i da ga je dočekao - kazuje otac Branko Banović.

Nastavio odmor u Tajlandu

Prije nekoliko godina obnovio je obiteljsku kuću u starom Zaostrogu i svake dvije godine dolazi i organizira obiteljske fešte. Ima troje djece, kćerku i dva sina od kojih je 42-godišnji Michael najmlađi. S njima u Zaostrog dolazi veliki broj obitelji, preklani ih je iz Australije doletjelo njih 50. Na proslavi Brankova rođendana u selu u Zaostrogu okupilo se 100 rođaka i prijatelja, sviralo se i pjevalo...

- Platili smo ujutro misu zahvalnicu u zaostroškom samostanu što je kašnjenje na ukrcaj bila sretna okolnost za našega sina. I što danas sretan surfa u Phuketu, poznatom tajlandskom ljetovalištu. Stalno pokušavam dokučiti kakva je to slučajnost da baš ti ostaneš živ. Ne mogu ni zamisliti kakva nas je tuga u času mogla snaći i stalno mislim na ljude koji danas za svojima plaču - presretna je mama.

Rođaci kažu kako je Michael čovjek velika srca, omiljen u obitelji. Radi na velikom projektu vađenja plina na sjeveru Australije vrijednom 40 milijardi dolara i nakon odmora vraća se na posao. A roditelji će nastaviti krstariti Dunavom, a onda u Parizu proslaviti Brankov rođendan i sinovljevo ponovno rođenje, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:50