RATNI ZLOČINAC

Australski Vrhovni sud: Kapetan Dragan će biti izručen Hrvatskoj

 CROPIX

ZAGREB - Dragan Vasiljković, poznatiji pod imenom Kapetan Dragan, bit će izručen Hrvatskoj, odlučio je tako australski Vrhovni sud nakon pobijanja odluke Saveznog suda na koju je hrvatska strana uložila žalbu.

'Zeleno svjetlo' za izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj već je izazvalo brojne reakcije, a jedan je svećenik Srpske pravoslavne crkve u Canberri izjavio kako ' Danielu Sneddenu (australsko ime Vasiljkovića) neće biti pošteno suđeno'.

I sam Vasiljković je prije početka novog ročišta bio izjavio kako bi njegovo izručenje bila pogreška australskih vlasti jer 'Hrvatska ne bi kao olakotnu okolnost uzela njegovu vojnu službu'.

Podsjetimo, Vasiljković je na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao Daniel Snedden. Tereti ga se da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, svjesno kršio Ženevsku konvenciju.

Također, osumnjičen je da je u 1991., u lipnju i srpnju, u zatvoru na kninskoj tvrđavi kao i 1993. u Bruškoj nedaleko od Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao ratne zarobljenike, hrvatske vojnike i policajce.

Vjeruje se da je upravo Kapetan Dragan u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Vasiljković negira sve točke optužnice, a više je puta bio naglasio 'kako prosječan Srbin ne bi imao pošteno suđenje u Hrvatskoj, a kamoli on, Kapetan Dragan, kojega javnost smatra neprijateljem i zločincem.'

Kosor: Odluka o izručenju Vasiljkovića dokaz povjerenja u hrvatsko pravosuđe

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da odluka australskog suda o izručenju navodnog srpskog zločinca Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj pokazuje povjerenje u hrvatski pravosudni sustav.

- Mi smo očekivali takvu odluku. Mislim da takva odluka australskih vlasti pokazuje i važnu činjenicu, a to je povjerenje u pravosudni sustav Hrvatske - izjavila je Kosor. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:30