UPITNO IZRUČENJE

Šimonović: Rekli smo im da bi Vasiljković mogao pobjeći

Vasiljković je trebao biti pritvoren kako bi ga se izručilo Hrvatskoj gdje će mu se i suditi
 CROPIX

ZAGREB - Australske vlasti pokušavaju ući u trag Draganu Vasiljkoviću kako bi ga smjestile u ekstradicijski pritvor u kojem treba čekati izručenje Hrvatskoj.

Nedostupan vlastima

Samo dan nakon odluke Vrhovnog suda u Canberri da Kapetan Dragan može biti izručen Hrvatskoj radi suđenja za ratne zločine, zapovjednik “Knindži” naprasno je nedostupan tamošnjim vlastima.

Ukinut pritvor

- Federalna policija traga za njim - potvrdila je glasnogovornica Ureda saveznog tužitelja Roberta McClellanda. Prema njezinim riječima, Vasiljković nije prijavio promjenu adrese. Vasiljković je uhićen u siječnju 2006. na temelju hrvatskog zahtjeva.

No, lani mu je ukinut pritvor. U medijima se pojavila sumnja da je Vasiljković početkom rujna pušten na slobodu jer je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zakasnilo sa žalbom na ukidanje pritvora.

Hrvatska strana tvrdila je tada kako je večer prije australskom tužiteljstvu, koje zastupa Hrvatsku, poslalo argumente protiv puštanja Vasiljkovića, ali da, unatoč tome, australsko Državno odvjetništvo nije uložilo žalbu.

- Upozoravali smo ih na mogućnost bijega. No, imam puno povjerenje u australske vlasti da će Vasiljković biti lociran, uhićen, pritvoren i izručen Hrvatskoj - rekao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:35