POSLJEDNJE UPOZORENJE

AUSTRIJA ĆE NA BLEIBURGU ORGANIZIRATI INSTANT-SUD ZA NEOFAŠISTE IZ HRVATSKE! Predstojeći skup kao nikad dosad ujedinio austrijsku političku scenu

 CROPIX

Austrijski državni tužitelj i suci koji će izricati kazne na licu mjesta za isticanje ustaških simbola dolaze 12. svibnja u Bleiburg, gdje će se održati komemoracija u povodu 73. godišnjice događanja na Bleiburškom polju.

Kao nikada do sada austrijski političari, s desnice i ljevice, ujedinjeni su u stavu da energično treba spriječiti svaki pokušaj isticanja fašističkih simbola, a sve one koji to neće poštivati oštro kazniti i protjerati iz Austrije. Suci će tako na licu mjesta pisati kazne za sve koji će nositi oznake NDH ili izvikivati “Za dom spremni”, a austrijski policajci, kojih će biti više nego ikada, reagirat će na svaki pokušaj isticanja ustaških simbola.

Događaj s pijetetom

Hrvatska biskupska konferencija i Počasni bleiburški vod ove će godine jako pažljivo organizirati tradicionalno okupljanje pokraj Bleiburga kako ne bi došlo do incidenata koji bi dodatno stigmatizirali spomenuti događaj, glasi neslužbena informacija iz krugova bliskih Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

- Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore s ustaškim kapama koji su dolazili na Bleiburško polje. Za nas su to provokatori jer uglavnom se radilo o mladim ljudima koji nisu mogli imati nikakve veze s ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identificirala. Što se tiče HBK, snage reda imaju punu slobodu identificirati i kazniti sve koji nose ustaška obilježja na ovoj komemoraciji - kažu na zagrebačkom Kaptolu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je da će i ovogodišnja komemoracija biti pod visokim pokroviteljstvom parlamenta, a da bilo kakvi simboli totalitarizma ne pripadaju komemoraciji.

- Sabor je bio, jest i bit će pokrovitelj komemoracije, a to je događaj koji treba biti s pijetetom, dostojanstvom prema nevino ubijenim ljudima. Reiner kaže i kako posljednjih godina nije vidio u Bleiburgu ljude koji su isticali ustaške simbole.

- Možda su bili na periferiji i na njih su se mediji koncentrirali i prikazali sliku drugačijom, nego što ona jest. Činjenica je da su te komemoracije zadnjih godina onakve kakve trebaju biti - tvrdi potpredsjednik Sabora i odbija tvrdnje koje se ovih dana čuju u Austriji da je riječ o okupljanju neonacista.

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg Bleiburga, premijer Sebastian Kurz rekao je kako on nema ovlasti zabraniti nadolazeći skup.

- Događaj organizira hrvatska Crkva. To znači da to nije odluka ni Vlade ni saveznog premijera ni administracije, ali bude li kršenja austrijskih zakona, naravno da ćemo intervenirati - rekao je Kurz. Međutim, zabranu okupljanja u Bleiburgu traže i austrijski europarlamentarci koji smatraju da postoje osnove da se skup ipak zabrani.

'Najveći fašistički skup'

Ako do toga ne dođe, i ove godine bit će služena misa i održani govori, međutim, čini se da organizatori pokušavaju smanjiti tenzije jer, posebice, hrvatskim biskupima ne odgovara kada se, makar i neslužbeno, spominju kao branitelji fašističkog režima i NDH. A toga je u Austriji sve više posljednjih tjedana. Europska unija treba donijeti jedinstveni zakon koji bi vrijedio za sve države članice, a kojim bi se zabranilo isticanje ustaških i fašističkih simbola te veličanje fašističkog režima.

Predložili su to, kao reakciju na isticanje ustaškog znakovlja na Bleiburškom polju, eurozastupnici desno-centrističke i u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP) Othmar Karas, socijaldemokrat Josef Weidenholzer i liberalka Angelika Mlinar, u Kući Europe u centru Beča, gdje su - kako je unaprijed najavljeno - govorili o tome kako se “na austrijskom teritoriju održava najveći fašistički skup u Europi”. To je i prvi put da su stranke desnog centra i ljevice ujedinjene u stavu da treba vrlo rigorozno pratiti sve što se događa na komemoraciji u Bleiburgu, te spriječiti skup ako se na njemu veliča ustaški režim.

Na ovogodišnjem okupljanju u Bleiburgu austrijske vlasti eksplicitno su zabranile bilo kakvo isticanje ustaškog slogana “Za dom spremni”, tako da se neće smjeti nositi niti zastave ili majice s grbom HOS-a, za razliku od Hrvatske gdje se to često toleriralo. Karas, Weidenholzer i Angelika Mlinar upozorili su kako Austrija “svake godine u svibnju postaje mjesto fašističkog hodočašća na Loibacher Feldu” te da se i više od “dvadeset tisuća hrvatskih fašista i neonacista skuplja pod krinkom vjerske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske”.

Osim toga, ove je godine 80. obljetnica Anschlussa, tako da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obilježja nanosi štetu ugledu Austrije. I predsjednik pokrajine Koruška Peter Kaiser (SPÖ) izjasnio se za donošenje zakona kako bi se skup ograničio samo na crkvenu misu i za sankcioniranje svih koji dolaze zbog drugih pobuda, a Katolička crkva iz Koruške također se ogradila od fašističkih ispada onih koji dolaze na misu na Bleiburgu.

Jednoglasna osuda

Austrijski dnevni list Kleine Zeitung iz pera glavne urednice tog konzervativnog lista Antonie Gössinger objavljuje žestoki komentar o skupu kod Bleiburga na kojemu se pod krinkom vjerske komemoracije slavi ustaški režim: “Krajnje je vrijeme da Koruška jasno stavi do znanja kako neće dozvoliti da se nanosi šteta imidžu naše pokrajine kroz neonacističke aktivnosti”.

Još direktniji bio je prilog na nacionalnoj televizijskoj stanici ORF-u, koji je naslovljen “Ustaški sastanak u Bleiburgu”, a u ORF-ovu radijskom programu bleiburško okupljanje predstavljeno je nimalo lijepim opisom: “Paravojne uniforme, fašistički suveniri, hitlerovski pozdravi i ratne pjesme - sve to je dio folklora tzv. ustaškog skupa u Koruškoj kod Bleiburga”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:19