VRLO KOMPLICIRANA PROCEDURA

Austrijancima je trebalo 19 mjeseci da nam izruče generala Zagorca. Za Sanadera bi moglo trajati i dulje...

 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Nakon uhićenja slijedi postupak izručenja. Sanader je odmah nakon uhićenja upućen nadležnom sucu koji je provjerio njegov identitet, utvrdio razloge raspisivanja tjeralice itd. Sanader ima pravo na angažiranje odvjetnika.

Ako se odrekne prava na žalbu na izručenje, postupak bi mogao trajati kratko. No, procedura bi se drastično mogla oduljiti ako Sanaderov odvjetnik podnese žalbu na izručenje, a sam Sanader kod suca zatraži zaštitu svojih ljudskih prava. Odnosno, ako se požali da će izručenjem Hrvatskoj biti izvrgnut političkom progonu.

SVE O UHIĆENJU IVE SANADERA PRATITE NA SPECIJALU JUTARNJEG.HR!

Austrija po svom Ustavu i europskim normama mora to uzeti u razmatranje. Takav razvoj događaja ne bi bio neočekivan jer se Sanader još prije nekoliko tjedana u Saboru žalio da je meta političkog progona, a to je poručivao medijima i tijekom svog kratkotrajnog bijega.

Hrvatska ima iskustva s dugotrajnim procesima izručenja iz Austrije. Postupak izručenja Vladimir Zagorca trajao je 19 mjeseci, u radoblju od ožujka 2007. do listopada 2008.

No, situacija bi se mogla dodatno zakomplicirati ako austrijske vlasti odluče ispitati i potom podignuti optužnicu protiv Sanadera u slučaju istrage oko Hypo banke. U tom slučaju bi izručenje pričekalo završetak sudskog postupka na austrijskom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:10