UPOZORAVA NA KRIMINAL

BACAČICA IZMETA NA BANSKE DVORE NE PLANIRA STATI 'Ulicom šeću ubojice i silovatelji koji nisu procesuirani, u zatvoru sam sigurnija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.08.2018. u 14:36

Zagreb, 210818. Markov trg.
Prosvjednica bacila kantu izmeta na zgradu Vlade. Foto: Alen Medjic / CROPIX
Alen Medjić / CROPIX

 

Slobodna novinarka Iva Anzulović koja je bacila izmet pred Banske dvore najavila je u utorak kako će nastaviti sa sličnim akcijama s fekalijama i ekscesima kako bi upozorila na pretvorbeni kriminal u Hrvatskoj i naglasila da ima pravo izraziti svoj stav.

Citirala je članke Kaznenog zakona prema kojem se osoba koja zna za počinjenje težeg kaznenog djela za koji je propisana zatvorska kazna dulja od 10 godina, a nije ga prijavila također podliježe zatvorskoj kazni.

Policija je dužna raditi svoj posao, a novinarima je dužnost da im omogući da to rade neometano i kako im netko ne bi mogao reći - znate li u koga se dirate?, poručila je Anzulović na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Ustvrdila je kako na "cesti doslovce imamo ubojice, profitere i silovatelje koji nisu procesuirani". Anzulović je također rekla kako joj nije problem svjesno otići u zatvor 10 dana, 10 godina pa i 20 godina, jer je, kako tvrdi, sigurnija u njemu nego vani.

Naglasila je kako traži uhićenje svih novinara koji su pisali o kriminalu, a nisu ga prijavili. Mislim da čišće borbe za novinarstvo nema, ocijenila je Anzulović.

Na novinarsku tvrdnju da su već u Hrvatskoj i novinari zalijevani izmetom, Anzulović je rekla da svoj čin ne uspoređuje s drugima niti se nadahnjuje bilo kime. "Djelovala sam kako sam osjetila" dodavši kako prije dvije godine ne bi tako reagirala jer nije bila ovo što je danas.

Odgovarajući na novinarski upit smatra li da je ispravno postupila jučerašnjim činom pred Vladom kojim je u neugodnu situaciju dovela čistačice koje su morale čistiti izmet i kolege novinare koji su radili, Anzulović je rekla da bi te čistačice imale veću plaću da je Hrvatska uređena država i sustav i da ne bi bilo potrebe za takvim postupcima. Bitnije je ukazati na kriminal, nego što je ta čistačica nosila deset puta kantu s vodom kako bi oprala pod.

Smatra kako treba ukazati da je 1990. oko tisuću sudaca dobilo otkaze, premještaje ili su prijevremeno umirovljeni kako bi se stvorila konstrukcija za privatizacijsku pljačku koja je napravljena. Trebamo se suočiti s činjenicama da je u cijeloj državi od sudstva i DORH-a umrežena korupcija, ustvrdila je Anzulović dodavši kako pojedine osobe ne moraju biti pravomoćno presuđene da bi ona pisala o njihovom kriminalu, jer ni Hitler nije bio pravomoćno osuđen.

Po njezinim riječima predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda se nalaze iza zatvora u Turopolju jednom mjesečno i dogovaraju presude.

Anzulović je, noseći majicu s likom vukovarskog novinara Siniše Glavaševića i njegovom porukom "Optužujem vas, gospodo" pred ulaz u HND postavila transparente među kojima i "Arrest the press" te logotipe privatiziranih hrvatskih tvrtaka.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo