GOST U DNEVNIKU NOVE TV

BAGO U BURNOM INTERVJUU REŠETAO ŠKORU Prigovorio mu da daje samo 'ki bi da bi' odgovore, šef Domovinskog pokreta: 'Pa nisam ja sveznajuća Marica!'

Miroslav Škoro
 Damjan Tadić / CROPIX

Miroslav Škoro, bivši predsjednički kandidat i osnivač stranke "Domovinski pokret Miroslav Škoro" u ponedjeljak navečer gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je s njim razgovarao Mislav Bago.

Za utorak je najavljen odlazak čelnika Europske unije na granicu Turske i Grčke. Bit će sazvano Vijeće za nacionalnu sigurnost, a Škoro je još tijekom kampanje spominjao kako bi vojska trebala biti na granici.

- Mislim da za to trenutno još nema potrebe, ali definitivno, kada sam ja o tome govorio, ispadao sam smiješan. Suverenitet države i granica je nešto što se štiti pod svaku cijenu. Mi nemamo trenutno dovoljno kapaciteta, što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova. Ljudi su napregnuti, umaraju se i čine koliko mogu - kazao je Škoro za Dnevnik Nove TV.

O trenutnoj politici, što se tiče migracija, nije htio govoriti.

- Mislim da me o tome trebate pitati poslije 15. ožujka zbog toga što je i ovo što je sada najavljeno, zapravo najavljeno u interesu predizborne utrke u HDZ-u.

Na pitanje želi li reći da premijer Andrej Plenković i Vijeće za nacionalnu sigurnost i najavu vojske na granicama koristi za unutarstranačke izbore, kratko je odgovorio: "Apsolutno sve".

- Pa ne bi bilo prvi puta, mislim da je to u javnosti i općeprihvaćena stvar. I bivša predsjednica je u svojoj kampanji koristila državne resurse. Aktualni premijer za svoju unutarstranačku bitku isto koristi te resurse, a mislim da za to nema potrebe - objasnio je Škoro.

Na primjedbu Bage kako tu postoji 'tanka crta', kazao je: "Ja tu tanku crtu nikad nisam prešao, niti ću je prijeći. Osim toga, ja sam utemeljitelj pokreta, nisam utemeljio stranku. Ipak tu ima određene razlike", dodao je.

'Moramo biti oprezniji oko koronavirusa'

Na pitanje je li zadovoljan bitkom Vlade protiv koronavirusa, Škoro je rekao:

- S jedne strane mediji govore ljudima da se smire, a opet svaka informativna emisija počinje s 15 minuta vijesti o koronavirusu. Meni se čini da se mi malo ponašamo u valcer stilu - u Veneciji je otkazan karneval, a u Rijeci nije. Čini mi se da moramo biti malo oprezniji. Moja baba kaže "bolje spriječiti nego liječiti" - rekao je Škoro.

Upitan hoće li se posljedice odraziti na gospodarstvu, rekao je da sigurno hoće:

- Gospodarstvo će definitivno patiti, to se već vidi u Kini, a mislim da mi moramo biti malo odgovorniji. Recimo kako se u Ericssonu nakon što se otkrilo da imaju zaraženu osobu, reklo - idite doma - kazao je Škoro, nakon čega ga je Bago ispravio da se to nije baš tako dogodilo.

Škoro je govorio i o turizmu za koji je rekao da se "provodi stihijski". No, na pitanje o konkretnim potezima svojeg pokreta još nije govorio. Ipak, na pitanje hoće li smanjiti PDV rekao je da je taj porez definitivno previsok.

- Moramo preispitati poreznu politiku u Hrvatskoj. Gospodarstvo se ne potiče dizanjem poreza i trošarina, nego drugačije. Mi ćemo definitivno rasterećivati gospodarstvo, jer je to nužno.

Na pitanje novinara da li oni koji imaju više nekretnina trebaju plaćati veći porez od onih koji imaju samo stan i vikendicu, odvratio je:

- Ne može netko uzeti Petru pa dati Pavlu. Treba bolje raspodijeliti porezno opterećenje i biti transparentan, poput onoga što radi grad Bjelovar - rekao je Škoro.

Na pitanje čiji mu je HDZ prihvatljivi, Kovačev ili Plenkovićev, nije dao konkretan odgovor.

- Domovinski pokret ima želju izaći na parlamentarne izbore i postići najbolji rezultat, a do tada ćemo razgovarati samo s ljudima koji su mene podržali u utrci za predsjednika. A nakon toga ćemo, parafraziram predsjednika Tuđmana, razgovarati i s crnim vragom za dobrobit države.

'Ja sam već bolji od Plenkovića'

Na opasku Mislava Bage da nije dao konkretne odgovore na poteze koje bi povukao na čelu države, odnosno da neprekidno odgovara u stilu 'ki bi da bi', Škoro je rekao da on nije "sveznajuća Marica" i da bi bilo neozbiljno od njega da sada u detalje iznosi što bi sve trebalo napraviti.

- Ja ne bih volio da se Domovinski pokret svede na komentiranje drugih stranaka. Da one valjaju, ja večeras ne bih bio ovdje. No, politika je umijeće mogućeg. Nakon izbora mi želimo napraviti najbolje što možemo za državu, ali samo ako se prihvate moji uvjeti - rekao je Škoro i dodao da tko god bude pobijedio u HDZ-u treba prihvatiti njegove uvjete ako žele da njegov pokret s njima uđe u vlast.

- Ova je zemlja imala toliko loših premijera da ja mislim da sam već sad bolji. Znam da ne znam sve, ali se i ne stidim pitati za pomoć - rekao je Škoro.

Upitan kako bi riješio zastupljenost manjina u Saboru, s obzirom na to da je često istupao protiv ovakvog sustava, rekao je da sigurno postoji bolji sustav od sadašnjeg.

- Postoji bolji način da se nekoga stavi u Sabor nego ovaj koji danas imamo. I ono što je napravljeno prema dijaspori 2000. nije korektno - rekao je Škoro i dodao da bi se manjinski zastupnici trebali zapravo birati na listama političkih stranaka.

- Ja smatram da premijera treba rasteretiti svih faraonskih ovlasti koje ima. Mislim da ovaj model vladavine koji imamo zadnjih 20 godina nije dobar - rekao je Škoro na pitanje o tome kako bi trebao izgledati sustav izvršne vlasti u Hrvatskoj, odnosno zastupa li i dalje tezu iz predsjedničke kampanje o uvođenju polupredsjedničkog sustava.

Na pitanje bi li novi državni odvjetnik trebao proći kroz striktne sigurnosne provjere, rekao je da će "Plenković opet imenovati čovjeka koji nije prošao provjere".

Na kraju je Škoro rekao i da će i dalje održavati koncerte, te rekao da će nastupiti u Lisinskom 19. ožujka.

- Ovo kako oni vode državu, ja to mogu raditi bolje ako samo radim prijepodne, a popodne pjevam - zaključio je Škoro.

Dodao je i da ne zna ima li među ljudima iz njegovog pokreta onih protiv kojih su pokrenute istrage ili podignute optužnice, rekao je da se nada da nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:45