PROSVJED

BAJKERI NAJAVILI OPĆI DESANT NA NAPLATNE KUĆICE, GRANIČNE PRIJELAZE I TRAJEKTNE LUKE 'Diljem Hrvatske sljedećeg vikenda usporavat ćemo promet'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.08.2019. u 16:51

Karlovac, 040513.
Karlovac je domacin najveceg motociklistickog okupljanja u Hrvatskoj. Po drugi put, motociklisti iz cijele Hrvatske bit ce dio velikog skupa pod nazivom Karavana za zivot à bikeri na cesti, kojem je glavni cilj ukazati na sve cesca stradavanja motociklista u prometu, ali i utjecati na promjene koje ce smanjiti broj tragicnih slucajeva. Prema procjenama organizatora, sudjelovalo je vise od 3000 motociklista iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Na fotografiji: motociklisticka kolona.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
CROPIX

Ilustracija

 

Oko 4000 motociklista ovog će vikenda blokirati brojne naplatne postaje, granične prijelaze i trajektne luke jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi ministru prometa Olegu Butkoviću o povećanju sigurnosti motociklista, najavila je u utorak udruga Karavana za život - bikeri na cesti.

"Diljem Hrvatske 31. kolovoza i 1. rujna okupit će se nas preko 4000 i usporit ćemo promet na naplatnim postajama Lučko, graničnim prijelazima Rupa, Kaštel i Plovanija, trajektnim pristaništima Korčula, Split, Zadar, Rab, Pag te most Krk", stoji u priopćenju te udruge.

Dodaje se kako će usporavanje prometa biti "u potpunosti zakonito" te da se ni na koji način neće kršiti zakoni ove države. 

Bajkeri tvrde kako je ministar Butković izjavio kako su oni "marginalna skupina koja šteti svojoj zemlji", a da je pritom zaboravio kako su upravo bajkeri, kao branitelji, obranili državu i predali je u ruke političara koji je "sustavno uništavaju nebuloznim rješenjima".

"Od vas se zapravo ne traži ništa što u svijetu nije normalno, već samo ono što ste obećali na sastanku u Zagrebu u vašem Ministarstvu i na prethodnim sastancima (ukupno pet), a niste ispunili ništa", tvrde bajkeri.

Oni su i jučer održali nenajavljeni prosvjed upozorenja pri čemu, kažu, nije bilo "kaosa", uz vožnju s najvećim mogućim oprezom.

"Mi nismo ti koji žele kaos na cestama. Vi ga svjesno radite neispunjavanjem vlastitih obećanja. Za nas je preko 10 tisuća motociklista iz Hrvatske, a jučer su nam podršku dali i motociklisti iz Slovenije koji će sudjelovati i u slijedećoj akciji. Zašto Slovenija? Jer i njima neargumentirano i nepotrebno podižete cestarine u sezoni za 10 posto. Mislite li da su turisti glupi?", stoji u priopćenju.

Motociklisti su predali ministru zahtjeve kojima traže zaštitne ograde na cestama, donošenje novoga znaka "zahtjevna dionica za motocikliste", primjena boja otpornih na proklizavanje pneumatika, bitumensku ispunu prometnice s posipom od kvarcnog pijeska, prekidanje prakse poskupljenja cestarine od 10 posto u sezoni za motocikliste.

Također traže i smanjenje cestarina za motocikle za 50 posto u odnosu na automobile, objašnjavajući kako je motocikl za 50 posto manji (širina) i lakši od automobila.

"Nama ne treba novac, mi ćemo sve što smo i do sada radili, raditi i dalje, sve svojim sredstvima, svojim motociklima i znanjem koje se ne može kupiti nigdje. Samo hitno ispunite ono što ste odavno obećali jer agonija traje već godinama", stoji u priopćenju.

Upozorili su kako će se povezati i sa štrajkom vozača, a koji su svoj štrajk, za sada, najavili za prvi dan škole, 9. rujna.

"Opravdanja da vam treba više vremena više ne prihvaćamo, prošlo je više od pet godina od prvog zahtjeva, tri godine od prvog kontakta i sastanka, dvije godine od prvog pismenog obećanja i više nikome ne vjerujemo", naglasili su iz Udruge koja očekuje da joj se zahtjevi ispune u roku od 15 dana.

Reakcija Ministarstva

Iz Ministarstva prometa su priopćili kako ministar Oleg Butković nikada bajkere nije nazvao marginalnom skupinom koja šteti svojoj zemlji, a također su najavili da će uskoro izvijestiti javnost o reakciji na najavljeni prosvjed.

- Nastavno na najavu prosvjeda motociklista koji će se održati diljem Hrvatske 31. kolovoza i 1. rujna, ističemo kako članovi Udruge „Karavana za život - bikeri na cesti“ prema javnosti komuniciraju netočne podatke, navode u Ministarstvu.

- Naime, iz spomenute Udruge su priopćili kako, citiramo „ministar Butković izjavio kako su oni 'marginalna skupina koja šteti svojoj zemlji', a da je pritom zaboravio kako su upravo bajkeri, kao branitelji, obranili državu i predali je u ruke političara koji je 'sustavno uništavaju nebuloznim rješenjima'“. Ovim putem ističemo kako ministar Oleg Butković nikad nije izjavio takvo što te molimo predstavnike navedene Udruge da u javnosti ne komuniciraju netočne informacije, dodaje se u priopćenju.

- Također, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će u narednom razdoblju izvijestiti javnost o aktivnostima i poduzetim mjerama vezanim za podizanje razine sigurnosti prometa za sve sudionike u prometu a time i za motocikliste, zaključuje se u priopćenju.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo