PRIJEPOR

Bandić zatražio ostavku ministrice Divjak: 'Očekujem od premijera da povuče državnički potez' BAČIĆ 'Premijer je izdao priopćenje, problem je riješen'

 
 CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare održanoj u središtu njegove stranke opet se osvrnuo na udžbenike i još jednom zatražio ostavku ministrice Blaženke Divjak.

Bandić je na konferenciji za novinare, govoreći o nabavci udžbenika za iduću školsku godinu, rekao kako mu je žao ministrice Divjak te kako "ona jadna ništa ne razumije", prenosi N1.

Potom je još jednom rekao kako će od premijera Andreja Plenkovića zatražiti ostavku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te kako očekuje od premijera da povuče državnički potez.

Na pitanje znači li to da bi njegova stranka mogla zamijeniti HNS u Vladi, Bandić je kazao kako njih fotelje ne zanimaju, ali da Divjak ne mogu oprostiti kršenje zakona, bačenih 8 milijuna kuna na metodičke udžbenike i nabavljanje tableta po duplo većoj cijeni nego što se oni inače mogu nabaviti.

Rekao je kako očekuje da će, što se ministrice tiče, institucije napraviti svoj posao te joj je poručio da on mirno spava.

Podsjetimo, Bandićev saborski Klub zastupnika zatražio je u petak od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku.

Poručili su da će, ako se to ne dogodi, Klub pokrenuti postupak njezine smjene.

Nakon što je Bandić zatražio ostavku ministrice Blaženke Divjak, oglasili su se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenosi N1.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su sljedeće: "Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva", stoji u odgovoru Ministarstva.

'Žao nam je što se Bandićev fokus na obrazovanje ne reflektira na opremanje škola'

Maro Alavanja, posebni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, u utorak je, nakon konferencije za medije Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o aktualnom stanju u hrvatskom obrazovanju, rekao kako im je žao što se gradonačelnikov fokus na obrazovanje "nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač".

- Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e diljem Zagreba - odgovorio je Alavanja na upit Hine.

Gradonačelniku, dodao je, "ostavljamo da se bavi vlastitim sudskim sporovima, a mi ćemo i dalje donositi rezultate i konkretne promjene u obrazovanju poput uvođenja obavezne informatike i uvođenja kurikularne reforme u učionice".

U međuvremenu se oglasio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je nakon sastanka koalicijskih partnera izjavio da se na sastanku nije razgovoralo o budućnosti ministrice Divjak.

Novinari su Vrdoljaka pred Banskim dvorima pitali je li se razgovaralo o njezinoj budućnosti.

Nakon kratkog odgovora "ne", Vrdoljak je ustvrdio da se razgovaralo o tome "da se meritum stvari riješio", poručivši kako mu je drago što će se obrazovna reforma u rujnu naći u školama, što su kurikulumi izglasani i što je sve objavljeno u Narodnim novinama.

Upitan boji li se da bi se HNS moglo izbaciti iz vladajuće koalicije zbog "mira u kući" Vrdoljak je rekao: "Ja sam toliko sretan što je reforma u školama i što je, recimo, pet dozvola na internetu, a reformski proces HNS-ovih ministara bi trebali svi uzeti za primjer".

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je nakon sastanka koalicijskih partnera da je vladajuća većina stabilna te da je na sastanku bilo govora o referendumskoj inicijativi, ali ne i o tome hoće li se mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju.

"Vladajuća većina je stabilna", kazao je Bačić novinarima ispred Banskih dvora istaknuvši da je na sastanku koalicijskih parnera bilo rijeći o referendumskoj inicijativi oko promjena uvjeta za odlazak u mirovinu.

Dodao je kako su govorili o proceduri koja slijedi nakon što sindikati dostave potpise, ali nisu doneseni nikakvi zaključci oko toga.

"Nije sada bilo riječi o tome hoće li se mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju. Na Hrvatskom saboru je da nastavi s postupanjem po toj inicijativi, treba pričekati da sindikati dostave potpise u Sabor", dodao je.

Bačić je potvrdio kako je na sastanku predstavnik Stranke rada i solidarnosti istaknuo problem s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak, odnosno iznio zahtjev Milana Bandića za njenom ostavkom.

"Premijer je jasno rekao da je Vlada priopćenjem riješila kako nema dvojbe oko toga da će se iz proračuna financirati i udžbenici iz izbornog predmeta vjeronauka. Držimo da je na taj način to riješeno", poručio je Bačić.

Nikada nije bilo dileme hoće li se financirati svi udžbenici u Hrvatskoj, pa tako i udžbenici iz vjeronauka. Sve druge okolnosti oko odnosa između Bandića i Divjak rješavat ćemo u budućnosti, kaže Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:22