NOVI SUKOB

BANDIĆEVI LJUDI O HDZ-u 'Nejedinstveni su, ne znamo s kim smo uopće u koaliciji'

Sugovornici iz HDZ-a tvrde da nisu zabrinuti i da su već navikli da im se prijeti čim nešto ne izglasaju
Milan Bandić sa šefom zagrebačkog HDZ-a Andrijom Mikulićem
 Damjan Tadić / CROPIX

Mi ćemo do sljedeće gradske sjednice u srpnju odlučiti tko je u koaliciji sa Strankom rada i solidarnosti. Moramo to podvući, i to ne samo ovdje nego i na državnoj razini. Tim je riječima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić javno prozvao HDZ nakon što je došlo do još jednog sukoba u njihovoj koaliciji.

Ovoga puta kamen spoticanja je javna rasvjeta. Naime, zagrebački HDZ prije početka sjednice Gradske skupštine najavio je da ne namjerava podržati Bandićev prijedlog u vezi s natječajem za održavanje javne rasvjete u Zagrebu. Ipak, Bandićeva reakcija uslijedila je tek kada je jedan HDZ-ov zastupnik tijekom izglasavanja dnevnog reda upitao gradonačelnika kako može dopustiti da gradske urede vode pročelnici protiv kojih su podignute optužnice.

Previše frakcija

- Kolege koji su izgubili izbore u Zagrebu željeli bi voditi grad. E, to neće proći! - oštar je bio zagrebački gradonačelnik. Naravno, rasvjeta je samo kap koja je prelila čašu u nizu različitih sukoba koji se protežu od početka godine. Nedavno je Grad Zagreb dao vrlo opširne prijedloge i primjedbe na Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je u raspravu pustio HDZ-ov ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Koplja su se lomila i oko pitanja privatizacije Dinama, a u medijima se početkom godine pisalo kako je zagrebački HDZ nezadovoljan što ih gradonačelnik ne konzultira oko zapošljavanja u Holdingu. Iz priloženog je vidljivo kako odnosi između starih koalicijskih partnera u zadnje vrijeme nisu najbolji, a iz krugova bliskih zagrebačkom gradonačelniku kažu da problem leži isključivo u HDZ-u.

- Već neko vrijeme nisu jedinstveni na državnoj, a ni na gradskoj razini tako da mi ne znamo s kime smo zapravo u koaliciji. Stvorilo se previše frakcija, svaka razmišlja na svoj način. Kako bi se naša suradnja nastavila, oni se moraju konsolidirati, prvo na državnoj, a potom i na gradskoj razini - rekao je izvor blizak vodstvu Stranke rada i solidarnosti.

Komunikacija

Iz HDZ-a pak kažu da nema straha od raskida suradnje. Dobro upućeni izvor iz stranke rekao nam je da Bandić uvijek prijeti prekidom koalicije kada oni ne pristanu na neku njegovu odluku.

- To je već postao njegov način komunikacije. Čim ne podignemo ruku, on odmah prijeti raskidom na nacionalnoj razini. Za ovaj natječaj nismo htjeli glasati jer je očigledno da je namješten i mi ne želimo imati udjela u tome - rekao nam je izvor te podsjetio da se slična situacija dogodila i prije dvije godine prilikom odabira Damira Mikuljana za predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Kako nam je ispričao, i tada su morali pristati na neke njegove uvjete kako bi njegovi zastupnici podignuli ruke za smjenu Mihaela Zmajlovića, tadašnjeg predsjednika Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:39