FACEBOOK IZJAVA

Bazdan: S gnušanjem odbacujem optužbe o antisemitizmu

 Admir Buljubašić/CROPIX

DUBROVNIK - Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan sa suradnicima, među kojima je i neurokirug Walter Bini, održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na prozivke o antisemitizmu.

- Zbog jedne moje nepromišljene izjave na Facebooku u pojedinim mjedijima povezan sam sa antisemitizom što s gnušanjem odbijam obzirom da je moja obitelj stradala u Holokaustu. K tome, moj jako veliki prijatelj, još od mladih dana je današnji zagrebački rabin Lučiano Moše Prelević. Zbog toga ću podnjeti tužbe protiv tih medija - istaknuo je Bazdan, a potom se osvrnuo i na probleme koji su nastali u suradnji sa izraelskim liječnikom Reuvenom Gepsteinom koji je u dubrovačkoj bolnici minimalno invazivnim zahvatima operirao pacijente koji su imali problema sa kralježnicom.

Ravnatelj dubrovačke bolnice naglasio je kako povezivanje slučaja oko Gepsteina ničim nije povezano sa pitanjem pomorske medicine na kojoj bolnica surađuje sa kruzerskim kompanija i, istaknuo je, zarađuje.

- Pregovori sa kruzerskim kompanijama oko pomorske medicine teku prema planu i vjerujem da ćemo o tome uskoro potpisati i ugovor. Zbog toga smo svakodnevno u konatktu sa tvrtkom Med San koja se time bavi. Pri tom u bolnici uopće nismo doveli u pitanje daljnji angažman liječnika iz Izraela poredvođenih doktorom Gepsteinom s kojima smo ponudili daljnju suradnju no uz neke uvjete obzirom da je bilo pritužbi na rezultate njegovih operacija.

Kako ti zahvati nisu u sustavu HZZO-a te se plaćaju, ljudi su posebno osjetljivi ako im se tegobe vrate. U prvom redu tražimo da o metodi koja će se primnjivati na pacijente sa problemima kralježnice odlučuje naš novi neurokirurški odjel čiji je šef poznati neurokirurg Walter Bini - kazao je Branko Bazdan dodajući kako bi o tome hoće li pristati na te uvjete uskoro trebali dobiti odgovor Reuvena Gepsteina kojemu je, kao i njegovim kolegama, osigurao radnu dozvolu te suglasnot Hrvatke liječničke komore za rad u Hrvatskoj.

Pojašnjavajući zbog čega su Gepstainu, čije su operacije, kako je rečeno, imale 70 postotnu uspješnost, postavili te uvjete, šef neurokirurgije Walet Bini kazao je kako se metoda minimalnih invazivnih zahvata ne može primjeniti na svakog pacijenta.

- Općenito se u kirigiji teško može govoriti o 100 postotnoj uspješnosti zahvata. No da bi rezultat bio što bolji prije svega se treba donjeti odluka koju metodu ili kombinaciju metoda, a tu ima od klasičnih, mikrokirurških te minimalno invaznih kirurških zahvata, treba primjeniti na pojedinog pacijenta.

O tome prema standardima moderne medicine bilo gdje u svijetu odlučuje šef neurokirurgije, naravno nakon savjetovanja sa liječničkim timom. On preuzima i odgovornost za uspješnost liječenja - pojansio je Bini, te istaknuvši kako je sa Gepstainom godinama surađivao, kazao kako iza svega ne stoje nikakvi religiozni ili nacionalni problemi.

Ravnatelj bolnice Branko Bazdan potpunosti je odbacio tvrdnje da je čitav slučaj dobio razmjere međunarodnog skandala te demnatirao informacije o njegovom diplomatskom angažmanu.

- Nisam polaznik niti jedne diplomatske akademije u Hrvatskoj i inozemstvu. Postavljen sa za ravnatelja ove bolnice i taj ću četverogodišnji mandat, vjerujem uspješno na dobrobit svih, odraditi do kraja. Bazdan se osvrnuo i na rezultate bolnice u posljednih šst mjeseci istaknuvši kako je dug od 86 milijuna kuna koji je zatekao samnjen za 2 milijuna , kako je riješen problem infektivnog otpada, prema planu instalirana magnetska rezonanca koja će početi raditi idući tjedan te, po njemu najvažnije, osnovan neourokirurški odjel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:48