IZVJEŠĆE STRUČNJAKA

BBC: Na HTV-u treba otpustiti 1500 zaposlenih

    AUTOR:
    • Veronika Rešković

  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2010. u 21:41

Davor Pongračić / CROPIX

Inozemni stručnjaci predlagali su da se dio HRT-a privatizira jer guši privatne medije

ZAGREB - Zbrka i nered, neefikasna i skupa organizacija, prevelik broj zaposlenih i netransparentno trošenje novca osnovni su naglasci iz izvještaja koji je još 2000. godine na zahtjev Račanove vlade sačinila američka nevladina organizacija za promicanje radijskih sloboda IREX ProMedia.

Nije suvremena televizija

Izvještaj pod nazivom “Reforme na HRT-u” sačinili su stručnjaci uključeni u World Service Training program BBC-a. Kako je tada prenio tjednik Globus, autori su upozorili da HTV nema nikakve veze sa suvremenim javnim televizijama kakve postoje u susjednim zemljama.

Nepotizam i propusti

Prema njihovu mišljenju, HRT guši razvoj manjih privatnih medija jer živi od pretplate pa može diktirati cijene reklama. Inozemni stručnjaci tada su predlagali da bi HRT trebalo dijelom privatizirati, a da bi javna televizija temeljena na pretplati trebala ostati na jednom televizijskom i jednom radijskom programu, bez komercijalnih sadržaja.

Predlagali su smanjenje zaposlenih za 30 do 50 posto. Tada je to značilo otpuštanje oko 1500 ljudi.

Stručnjacima tada nije izmaklo i da je zapošljavanje na HRT-u puno propusta, često plod nepotizma i političke podobnosti.

Izdvajamo