OGORČENI ČELNIK HSS-a

BELJAK PREBJEGA KOD BANDIĆA NAZVAO MORALNOM NAKAZOM 'Prošli tjedan sam ga zvao, on je počeo mucati i već tada sam prijavio sve USKOK-u'

 
 CROPIX

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u razgovoru za RTL Danas otkrio je da je još prošli tjedan imao saznanja da će Mladen Madjer napustiti stranku i otići kod Milana Bandića i da je već tada cijeli ovaj slučaj prijavio USKOK-u. Kako Beljak kaže, sve mu je bilo jasno kada mu je Madjer u razgovoru počeo mucati, a u koruptivne radnje počeo je sumnjati kada mu je novi član Bandićeva kluba rekao da mora razmišljati o sebi i svojoj budućnosti.

- Što to znači nego vreća novca - rekao je Beljak koji je svog bivšeg stranačkog kolegu nazvao moralnom nakazom.

- Prijavio sam to još prošli tjedan kad su počela nagađanja. Zvao sam ga, počeo je mucati... Odmah mi je bilo jasno što se događa. Više preventivno sam upozorio nadležne institucije da će se dogoditi kazneno djelo - rekao je Beljak koji je uvjeren da se transfer ostvario samo zbog novca.

- Ne vidim drugog razloga. Zdrava logika mi ne nalaže kako bi čovjek koji je do jučer bio u jednom Klubu iz čistog mira prešao u drugi Klub.

Imate neka konkretna saznanja o toj vreći novaca? Tko je kome dao?

- Jedino mogu logički razmišljati. Zato sam otišao na nadležne institucije jer ja nisam istražitelj. Ako ima koliko-toliko šanse za budućnost Hrvatske, nadam se da će institucije to istražiti jer ovdje se ne radi o politici ili zbrinjavanju njegove kćeri, što je vjerojatno bilo legalno izvedeno, nego se ovdje radi o tome da je čovjek rekao da mora razmišljati o sebi i svojoj budućnosti. Što to znači nego vreća novaca. Otvoreno još jednom pozivam sve državne institucije, a pozvao sam ih i prije, da istraže što se tu dogodilo jer tu politike nema nikakve i naša se država, nažalost, pretvorila u Siciliju.

Rekli ste da se to dogodilo prošli tjedan, a danas je tek stiglo priopćenje...

- Otišao sam u USKOK i zatražio da me prime i rekao sam im kakva saznanja imam i zamolio da državne institucije, čiji je to posao, odrade svoj posao. Rekli su mi da će napraviti sve što je u njihovoj moći i duboko vjerujem da će to i napraviti.

Spomenuli ste i sami navodno zapošljavanje kćeri. Je li do vas došla informacija o rodbinskom zapošljavanju Madjera?

- Mislim da to nije razlog. Ako se zaposlila, zaposlila se putem javnog natječaja i to razlog ne može biti. Između ostalog, radi se o punoljetnoj osobi. Mislim da se ovdje radi o puno težem kaznenom djelu i puno više novaca.

Spomenuli ste da ste razgovarali s Madjerom i da je počeo mucati. Je li to bio jedini razgovor? Jeste li se vidjeli?

- Ne, nismo se vidjeli. Kad su počela nagađanja i kada su počeli zvati neki ljudi, upozoravati na činjenicu da će se to dogoditi, zvao sam njega. On konkretan odgovor nije dao. Nije htio demantirati i ja sam otišao na USKOK. Mislim da je to bila moja obaveza.

Je li išta odgovorio?

- Ne. Rekao je da će vidjeti nakon Nove godine. Jasna stvar je bila što će vidjeti. Ono što gledamo sada.

U ovom mandatu gotovo 30 promjena dresova - je li problem u onima koji su sastavljali liste i jeste li i vi odgovorni?

- Ne smatram se odgovornim. Ljudi koji se bave politikom su duboko ogadili hrvatsku politiku javnosti. Bojim se da će ovo biti još jedan dodatni motiv svim mladim i školovanim ljudima da što prije napuste ovu močvaru od države. Pozivam sve državne institucije i premijera da ne dopusti da njegov dignitet ovisi o ovakvim moralnim nakazama i nulama kao što je gospodin Madjer.

Što točno zahtijevate od institucija?

- Moja i svačija zdrava logika da zaključiti da se ovdje ne radi o političkoj ideologiji i da se ne radi o slaganju ili ne slaganju. Radi se o političkoj korupciji, odnosno o kupovini saborskog zastupnika. Na ovaj ili onaj način. I to nije prvi takav slučaj, niti u HSS-u, a to, siguran sam nije niti zadnji slučaj.

Kako to riješiti u budućnosti?

- Mi ćemo to u budućnosti riješiti kao stranka na način da prebjega sigurno neće biti nego će svi koji će ubuduće, dok sam ja predsjednik stranke, ići na bilo kojoj razini na liste - potpisati bianco ostavke i na taj način ćemo ih preventivno čuvati od koruptivnih radnji i od ovakvih kupovina kakve izvodi čovjek koji je i biološki i politički na zalasku i koji očito nema više nikakvog straha od bilo koje institucije i radi što hoće, a radi se o Milanu Bandiću.

Kakva je to poruka biračima?

- To nosi poruku biračima da izađu u što većem broju na sljedeće parlamentarne izbore, kada god oni bili, i da kazne sve one koji izigravaju njihovu volju na način da im više nikad ne daju ni jedan glas. To je jedino moguće i točka na kraju tunela koju vidim za našu domovinu. Još se uvijek duboko nadam da još ima nade da Hrvatska može biti sređena država - rekao je Beljak za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:09