‘DIV IZ PROVINCIJE’

Belupo: Prvi put u povijesti prodali smo više lijekova od Plive

U Belupu tvrde da prodaju najviše lijekova na recept i zarađuje najviše od bezreceptnih lijekova

ZAGREB - Belupo je u prvom kvartalu ove godine prvi put u povijesti pretekao Plivu po broju prodanih pakiranja lijekova na recept na hrvatskom tržištu! Podravkina farmaceutska tvrtka u prva tri mjeseca prodala je u Hrvatskoj točno 3,717.076 kutijica lijekova, što je rast od otprilike šest posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Mrtva trka

Pliva, koja je u rukama izraelske Teve, istodobno je zabilježila pad prodaje farmaceutskih pakiranja, ali financijski i dalje drži najveći tržišni udjel na domaćem tržištu. Zanimljivo je kako je u prodaji bezreceptnih lijekova, tzv. OTC-u, situacija obrnuta: Belupo je tržišni lider po financijskom prihodu, ponajviše zahvaljućujući analgetiku Neofenu, a Pliva po broju pakiranja.

- Naše liderstvo u prodaji pakiranja lijekova još je značajnije uzme li se u obzir da se na tržištu Hrvatske prodaju lijekovi gotovo 180 svjetskih proizvođača - ističe Hrvoje Kolarić, član Uprave Belupa. Prema neslužbenim procjenama, u Hrvatskoj će se ove godine prodati oko 80 milijuna kutijica lijekova na recept.

Belupov kvartalni tržišni udjel danas iznosi oko 18 posto, a Plivin je nešto niži od te brojke. Kad je riječ o domaćim tvrtkama, treći je riječki Jadran galenski laboratorij, a četvrti ludbreški Farmal. No žestoka bitka za tržišne udjele, komadne i financijske tek slijedi jer su generici sve popularniji biznis na regionalnom tržištu.

Prodaja stagnira

Pliva i Belupo morat će se snažnije oduprijeti napadima Farmala koji je početkom godine prešao u ruke njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm, ali i nove tvrtke PharmaS Luke Rajića. Istodobno, prodaja lijekova u Hrvatskoj stagnira već treću godinu zaredom, a farmaceuti očekuju dodatne pritiske HZZO-a na snižavanje cijena. Tome će kumovati i dolazak novih igrača koji u generici vide priliku za zaradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:31