NEVJEROJATNO

BEOGRADSKI NOVINAR U ZAGREBU HTIO UNAJMITI AUTO, U RENT-A-CAR-u GA ODBILI JER JE DRŽAVLJANIN SRBIJE Vlasnik tvrtke potvrdio: 'Srbima ne iznajmljujem'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Jedan je novinar iz Beograda (Đ.B.) ostao neugodno iznenađen kad su mu u rent-a-car tvrtki Malkoč d.o.o. u Zagrebu rekli da od njih ne može unajmiti vozilo jer je državljanin Srbije. Kao razlog su naveli to da 'državljani Srbije često kradu automobile', te da bi automobil mogao bez problema unajmiti da ima bilo koje dokumente koji nisu srpski, piše Net.hr.

Automobil je htio unajmiti kako bi s prijateljima neko vrijeme proveo u Zagrebu te usput posjetio Samobor, Varaždin i Rijeku. Ispričao je i da u Hrvatskoj ljetuje već godinama, još od 1998., a do sada je bez problema rentao automobile u Zagrebu.

- Ja jako volim vaš grad, i zemlju, vrlo često tu dolazim i tijekom svih ovih godina nikada nisam imao niti najmanji problem, pogotovo ne s rentanjem automobila. Kada mi je rečeno da ne mogu unajmiti auto zato što sam državljanin Srbije bilo mi je baš krivo, ispričao je za Net.hr i dodao da je sam veliki pacifist, zbog čega ga je ova situacija dodatno pogodila.

Vlasnik rent-a-car tvrtke Malkoč d.o.o. Goran Malkoč priznao je da automobile ne iznajmljuje Srbima. Tvrdi da oni automobile kradu, a zatim ih prodaju u BiH i u Srbiji. Od 2009. do danas mu je, kaže, ukradeno čak 17 vozila, a ukrali su ih upravo državljani Srbije.

- Previše sam uložio u svoju firmu, a kada automobil nestane, osiguranje mi to ne želi platiti pa ja iz svog džepa moram automatski zatvoriti leasing gdje sam se zadužio. Tko to može razumjeti neka razumije, a tko ne može ne mora. Osiguranja u Hrvatskoj neće pokriti rent-a-car policu za Srbiju. To je tako jer ovdje ljudi dolaze sa srpskim dokumentima, uzmu automobil, odu u Srbiju i prodaju ga za dvije, tri, četiri tisuće eura i nama napravi veliku štetu. Primjerice, prošle godine nam je ukraden Passat od 30.000 eura, ispričao je Malkoč za Net.hr i dodao da su se krađe znale događati i bez obzira na ostavljeni polog, te da garancije nema. Zbog takvih su mu situacija, kaže Malkoč, i u policiji savjetovali da jednostavno prestane iznajmljivati svoje automobile osobama sa srpskim dokumentima.

Iz policije demantiraju kako su njihovi službenici davali takve upute, a iz Net.hr-a su kontaktirali još nekoliko rent-a-car tvrtki i ni u jednoj im nisu rekli da imaju bilo kakav problem sa srpskim državljanima u kontektsu krađa vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 10:04