ŠEF SDP-a

BERNARDIĆ 'Dok je SDP bio na vlasti proizvodili su se brodovi, a danas se proizvode samo afere'

Davor Bernardić
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u subotu s tematske konvencije SDP-a Primorsko-goranske županije kako nema slobodne i napredne Hrvatske bez jake socijaldemokracije i jakog SDP-a, da je ta stranka uvela Hrvatsku u Europsku uniju i kako je došlo vrijeme da SDP bude prvi koji će povesti Hrvatsku u borbu za ravnopravan status unutar Europske unije.

Na tematskoj konvenciji SDP-a Primorsko-goranske županije održanoj pod sloganom "Europska županija u Europskoj uniji" predstavljeni su kandidati sa SDP-ove liste za izbore za Europski parlament - Ranko Ostojić, Mirela Holy, Sanja Radolović, Mladen Novak, Barbara Antolić Vupora, Gordan Maras, Ivana Posavec Krivec, Joško Klisović, Romana Jerković, Fred Matić, Biljana Borzan i Tonino Picula.

Bernardić je naglasio da nema slobodne i napredne Hrvatske bez jake socijaldemokracije i jakog SDP-a, koji je sposoban mijenjati Hrvatsku te je poručio da je za SDP nevažno tko je tko i pripada li kojoj skupini, nego je jedino važno je li netko čovjek, dodajući kako ravnopravnost treba ugraditi u temelje društva. Ponosan je na listu na kojoj je jednako žena i muškaraca te je istaknuo kako teži da u politici bude jednako muškaraca i žena, ali i da treba krenuti od sebe i u SDP-u imati jednak broj saborskih zastupnika žena i muškaraca.

Naglasio je da treba iskoristiti sve prednosti članstva u EU, da Hrvatska sad uplaćuje u EU proračun više nego što iz tog proračuna dobiva te da je iskorištenost europskih fondova, dok je SDP bio na vlasti, bila puno veća nego sad.

Bernardić je rekao i to da su se dok je SDP bio na vlasti proizvodili brodovi, a da se danas proizvode samo afere.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina ocijenio je da SDP i dalje drži barjak slobodne misli u Hrvatskoj. Ako naša Vlada stavlja znak jednakosti između Jasenovca i Bleiburga, naravno da nas onda Austrijanci moraju prosvijetliti, kazao je.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je EU otklizala u neoliberalni kapitalizam, da je bilo 18 zemalja sa socijaldemokratima na vlasti, a sad ih je u EU 8, da se vidi kako se skreće u neoliberalnu priču, neofašističke priče i teške konzervatizme te da nema tko izvući EU iz mnogih pravaca nego socijaldemokrati, rekao je.

U vezi s brodogradnjom, Komadina smatra da se nije kvalitetno upravljalo, nije se pratio tijek novca, izdavanje jamstava u svim Vladama te da se putem Jadranbroda moralo ranije znati o stanju u brodogradilištima. Rekao je da treba naći međurješenje, pripremiti Uljanik i 3. maj za preuzimanje od drugih pravnih osoba, pogotovo 3. maj koji bi bio pozitivno poslovao da nije Uljaniku dao pozajmicu.

Tonino Picula je novinarima izjavio da SDP članstvo u EU shvaća kao veliku šansu. Jedna od glavnih bitaka koja će se voditi u afirmaciji EU je da se dokaže vrijednost Unije ondje gdje ljudi žive, a većina živi u manjim mjestima. Pozvao je na glasanje za one koji se bore za reindustrijalizciju EU, da se ponovno učine profitabilni oni sektori, pa i brodogradnja, po kojima je Europa bila poznata.

Na tvrdnju da mnogi ne razumiju što Europa traži od Hrvatske u vezi s brodogradnjom, Picula je rekao da je to posao Vlade, da ona mora detektirati što se može i mora, a manje politički kalkulirati.

- Naravno, ni neki pripadnici lokalne zajednice tu nisu nevini - rekao je i pojasnio da tu prije svih misli na one koji su utjecali s lokalne razine na sastav različitih tijela koja su imala važnu ulogu u određivanju lokalne, ne samo nacionalne politike.

Na pitanje misli li pri tome na IDS, odgovorio je da misli na lokalnu politiku. Na pitanje amnestira li SDP-ovce Komadinu ili Vojka Obersnela, rekao je da tu nema nevinih, da je svatko dao doprinos u pozitivnom i pogotovo negativnom pogledu. Postoji i politička odgovornost, neka se ona određuje u biračkim kutijama, a krivičnu odgovornost neka određuju oni su za to zaduženi, rekao je.

Na upit o odgovornosti ove Vlade, rekao je da je u posljednjih godinu dana bilo puno signala koji su govorili da stvari u brodogradilištu idu u lošem smjeru. Čini mi se da se nije pretjerano iskazala, pogotovo kad se to usporedi sa slučajem Agrokor, kad je Vlada promptno reagirala da se cijeli slučaj ne prelije negativno na cijelo gospodarstvo, izjavio je Picula.

Na pitanje je li zainteresiran za sudjelovanje na predsjedničkim izborima uz potporu svoje stranke, Picula je rekao da to sad nije tema dodavši kako će dobar rezultat na izborima za Europski parlament biti dobra podloga za sve izbore poslije njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:29