VRUĆE NA IBLEROVU TRGU

OGORČENI PEĐA GRBIN IZAŠAO SA SASTANKA U SREDIŠNJICI SDP-a 'Ovo je uvreda zdrave pameti, ne znam što sam uopće ovdje radio zadnjih par sati'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

>>> NOVO 17:24 Sa sastanka na Iblerovom trgu izašao je vidno rezignirani Peđa Grbin koji je rekao da ne zna što je uopće proteklih nekoliko sati radio na sastanku.

- Ovo je bilo zavlačenje i gubljenje vremena, nakon ovog sastanka pitam se što sam tu radio, nekoliko puta smo inzistirali da pokušamo izaći s nekim zaključcima, ali to nije bilo moguće, rekao je Grbin ističući da je Bernardić došao s idejom da ga se imenuje za novog predsjednika Kluba zastupnika, no da se na kraju iskristaliziralo da ne postoji većina za donošenje takve odluke.

Grbin kaže da je pokušao sve, uključujući i predlaganje unutarstranačkog referenduma na kojemu bi članovi odlučili kojim smjerom bi stranka dalje trebala ići, ali tvrdi da nije prošlo ništa.

- Bojim se da ovo nema smisla, poslali smo poruku ljudima iz vrha da se zbroje, da probamo još jednom sutra razgovarati, ovakav sastanak je vrijeđanje pameti ozbiljnih ljudi, izjavio je Grbin upozoravajući da Sabor počinje sa zasjedanjem u srijedu, a da Klub uopće nije raspravio na koji će se način suprotstaviti na aktualnom prijepodnevu vladajućima.

- Klub će se prije ili kasnije morati sastati, zadnji rok je sutra, rekao je Grbin zahtijevajući da SDP-ovi zastupnici opravdaju makar minimum povjerenja koje su im dali birači.

- Mi smo sad vrlo jasno pozvali vrh da se zbroji, da napokon ono što su puštali u zadnje vrijeme u medije realiziraju, a ako oni ne žele sudjelovati u kreiranju programa SDP-a, onda će to morati poduzeti saborski zastupnici. Mi iz stranke nećemo izaći, nego ćemo zastupati one koji su nas izabrali, nitko od nas nema pravo na izlazak, zaključio je Grbin.

----------------------------

Zajedničku sjednicu Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a predsjednik stranke Davor Bernardić otvorio je vrlo oštro. Otvoreno je poručio, kako nam prenose sudionici sastanka, da se pokrene postupak njegove smjene, ili se neka prestane "cmoljiti". Ovakav čvsti stav Bernardić je zauzeo nakon dva sastanka koja je tijekom vikenda održao s članovima Predsjedništva.

Sastanci s Bernardićem bilil su najavljivali kao početak njegovog povlačenja s čela stranke. Neslužbeno se moglo saznati da mu je u petak na sastanku u Gorskom kotaru bilo rečeno da se treba povući s dužnosti predsjednika stranke, no Bernardić je to glatko odbio.

U intervjuu koji je u subotu dao Hrvatskom radiju Zlatko Komadina čak je naznačio mogućnost da bi mogao voditi stranku u prijelaznom razdoblju i špekulirao s mogućnošću da se Bernardića "obešteti" stavljanjem na listu za Europski parlament.

No, nakon toga su se stvari drastično promijenile. Nitko ne želi reći što se sve događalo tijekom vikenda, no neke neslužbene informacije govore da je Bernardić kazao da će dati ostavku s funkcije predsjednika SDP-a pod uvjetom da se provedu izbori za sva stranačka tijela i to odmah.

U nedjelju se održao novi sastanak nakon kojega više nitko nije govorio o Bernardićevom povlačenju, da bi uoči sastanka Predsjedništva i Kluba zastupnika Komadina kazao kako Predsjedništvo potpuno podržava Bernardića. U prvom dijelu sastanka govorio je Bernardić, a za riječ su se javljali još "pobunjenici" koji ga i dalje ne prihvaćaju za predsjednika Kluba, i traže da odstupi s čela stranke.

Sabina Glasovac je kazala da će odstupiti s funkcije potpredsjednice Kluba ako mu Bernardić dođe na čelo, a gradonačelnik Tisnog, Ivan Klarin oglasio se na svome Facebook profilu poručivši da će ponovo aktivirati svoj saborski mandat ako će se njegovim kolegama "pobunjenicima" bude prijetilo ili ih se sankcioniralo na bilo koji način. Na tu objavu odmah je odgovorila Sabina Glasovac.

- Kako stvari stoje, možeš krenuti, napisala je Sabina Glasovac.

Doznajemo da je riječ uzela i Milanka Opačić koja je bila kritična prema Bernardiću, ali jednako tako i prema koelgama koji ga, zasad bezuspejšno, pokušavaju detronizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:43