ŠEF SDP-a

BERNARDIĆ 'Plenkoviću, Milanoviću, svim ministrima osim Beroša i svim državnim dužnosnicima treba na tri mjeseca smanjiti plaće na minimalac'

Davor Bernardić
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić traži od Vlade da donese uredbu kojom će svim državnim dužnosnicima, osim onima koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa, plaće na tri mjeseca smanjiti na minimalac.

- To je gesta koja znači solidariziranje s građanima i način da se podijeli sudbina s njima - kazao je Bernardić pojašnjavajući da bi na minimalcu završio premijer Andrej Plenković, svi njegovim ministri i njihovi pomoćnici, osim ministra zdravstva Vilija Beroša i njegovih pomoćnika, zatim predsjednik Republike Zoran Milanović i njegovi savjetnici koji su zaposleni u Uredu predsjednika u rangu dužnosnika, te svi saborski zastupnici.

Predsjednik SDP-a je kritičan i prema Vladi.

- Mi u SDP-u smo još prije 10 dana zatražili rigoroznije mjere zaštite i predstavili više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo, na kojima su radili naši Savjeti i stručnjaci. Jer kriza već pogađa naše gospodarstvo.

Bez obzira na to što su neke naše mjere usvojene od strane Vlade, u provedbi se kasni - kaže Bernardić.

Upozorava da građani i poduzetnici još uvijek ne znaju što im je činiti.

- Nažalost u ovom trenutku mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. S druge strane krizu pokušavaju iskoristiti razni profiteri da bi sebi napunili džepove pogotovo na povećanju cijena za hranu i medicinsku opremu. Sve nadležne institucije moraju se odmah početi baviti slučajevima u kojima takvi pojedinci pokušavaju iskoristiti građane. Profitiranje na tuđoj nesreći u kriznim vremenima, bilo da se radi o ratnom stanju ili pandemiji kojoj danas svjedočimo - nastavio je šef SDP-a.

Kaže i kako je nužno ograničiti trošenje državnog novca, posebno na besmislene i skupe javne nabave, jer nam treba svaka kuna za socijalno ugrožene, bolesne, za funkcioniranje zdravstva i isplatu mirovina, za pomoć uzdrmanom gospodarstvu.

- Naš zajednički zadatak je i odgovornost u ovim teškim vremenima. Mi u SDP-u vjerujemo da političari i drugi javni dužnosnici svojim primjerom moraju pokazati da su uz građane svoje zemlje. Stoga ćemo inzistirati da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici rade za minimalac i tako podijele sudbinu i solidariziraju se s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza. Dio tako ušteđenih sredstava u budžetu treba usmjeriti za pomoć gospodarstvenicima kako bi uspjeli sačuvati radna mjesta te za isplatu minimalnih plaća najugroženijima. Također predlažem da dio tih sredstava potrošimo za novčanu stimulaciju onih koji su na prvoj liniji obrane. Onih koji su najizloženiji i koji riskiraju svoje živote kako bi spasili tuđe. Za nagradu liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju naših bolnica koje lijeće građane od ove bolesti - kaže Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:03