REAKCIJE NAKON PLENKOVIĆEVE PRESICE

BERNARDIĆ SAZVAO IZVANREDNU PRESICU 'Plenković i Dalić moraju otići' GRMOJA 'Pokrenut ćemo opoziv Vlade ili nekih njezinih članova'

 
Davor Bernardić, Andrej Plenković i Nikola Grmoja
 Goran Mehkek / Srđan Vrančić / Sandra Šimunović / Hanza Media

Nakon konferencije za medije koju je predvečer održao hrvatski premijer Andrej Plenković, na kojoj je govorio o situaciji u Agrokoru nakon neopozive ostavke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, izvanrednu press konferenciju sazvao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Odmah na početku zatražio je Plenkovićevu ostavku.

- Premijer Andrej Plenković 15 dana nije reagirao, rekao je da nije ništa hitno. Ima li važnije stvari od ovoga? Imamo premijera koji ne zna odrediti prioritet. Pitanje je vodi li on ovu Vladu, poručio je Bernardić u središnjici stranke na Iblerovu trgu.

- Plenković nije jasno odgovorio na pitanje da su ga svi kandidati za novog izvanrednog povjerenika odbili. Naravno da jesu, ne može sakriti nemoć ove Vlade. Ramljak je sam dao ostavku prije nego što je Plenković to odlučio. Ante Ramljak je produžena ruka Martine Dalić. Ona je morala znati kolike su naknade i morala je znati za naknade u Texo Managementu. Ili je lagala da nije znala, a znao je i Plenković, a ako nije znala onda je nekompetentna. U oba slučaja mora otići, poručio je Bernardić.

Istaknuo je da je očito veza između nje i Plenkovića prejaka kad je on tako štiti.

Pritom je podsjetio da je upozoravao na naknade za 141 savjetnika u Agrokoru od pola milijarde kuna.

- Njima nije ništa sporno što se novac troši na savjetnike, rekao je Bernardić.

- Sama činjenica da Plenković štiti ministricu Dalić, koja je ovo skuhala, s obzirom da Vlada ne može naći novog povjerenika, stav SDP-a je vrlo jasan. Plenković mora otići, Dalić mora otići, odgovorio je predsjednik SDP-a na pitanje novinara hoće li njegova stranka tražiti opoziv Vlade.

Upitan hoće li SDP u Saboru pokrenuti smjenu Vlade, Bernardić je odgovorio da je "SDP vrlo jasno po pitanju povjerenja Vladi rekao svoj stav". "Za nas se situacija nije promijenila u odnosu na protekla tri mjeseca, kad smo tražili opoziv Vlade. Tada sam upozoravao da se događa legalna pljačka u Agrokoru. Danas imamo 15 dana šutnje, 'nije hitno i nismo znali', ma dajte, molim vas", kazao je Bernardić, ponovivši da Plenković mora otići.

Na pitanje kako bi SDP riješio situaciju u Agrokoru, Bernardić je rekao da "ne mogu oni koji su kontaminirali proces, Vlada i Ramljak, sada rješavati situaciju".

Istaknuo je da je SDP zabrinut za sudbinu 27 tisuća zaposlenika Agrokora i njihovih obitelji te da je stranka još prije godinu i pol dana predstavila svoj plan za Agrokor koji je uključivao promjene predstečajnog i stečajnog zakona, osiguranje ulaska svježeg kapitala i prepuštanje dogovora vjerovnicima pri čemu su inzistirali na zaštiti radnika. "Vladajući ga tada nisu prihvatili, a danas je jasno i zašto", zaključio je Bernardić.

Grmoja najavljuje pokretanje opoziva Vlade ili nekih članova

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u srijedu, nakon konferencije za novinare premijera Andreja Plenkovića o procesu izvanredne uprave u Agrokoru, kako ima dojam da se premijer "od cijelog slučaja htio oprati" no i dodao da će Most provesti "konkretne poteze s kolegama iz oporbe i odlučiti o pokretanju opoziva Vlade ili nekih članova Vlade".

"Dojam je da se premijer Plenković od cijelog slučaja htio oprati. Nije htio jasno stati u zaštitu ministrice Dalić. Ostavlja dojam čovjeka svezanih ruku, koji ne zna što napraviti i nema rješenje. Zato nam je i rekao u jednom trenutku da nam se obraća kao predsjednik vlade, ali i kao čovjek, htio je apostrofirati koliko je sve izvan njegove moći", izjavio je Grmoja Hini.

Uvjeren je i kako se premijer nema hrabrosti nositi s ovim slučajem jer "o njemu ne ovisi samo gospodarski sustav, već, što je posve očito, Plenkovićeva pozicija".

"On je svjestan, zna koji ulog je u pitanju. 
Spominjanje putovanja po svijetu sada ostaje samo njegova tlapnja za onim što je planirao. 
A iznimno je važno naglasiti da odlazak Ramljaka s novcem u džepu, bez istrage svega što ostavlja za sobom, nije rješenje nego tek početak problema", naglasio je politički tajnik Mosta.


Što se tiče rekonstrukcije Vlade, poručuje Grmoja, "nećemo spekulirati već ćemo provesti konkretne poteze s kolegama iz oporbe i odlučiti o pokretanju opoziva Vlade ili nekih članova Vlade". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57