KRITIZIRAO VLADU I PREMIJERA

BERNARDIĆ U PULI PODRŽAO ŠTRAJK U ULJANIKU: Radnici se s pravom pitaju 'Di su pare?'

Davor Bernardić
 Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirajući u srijedu u Puli štrajk radnika Uljanika i Brodogradilišta 3. maj zbog neisplate plaća za srpanj, rekao je kako najveću odgovornost ima Vlada koja je, kako smatra, posljednje dvije godine ignorirala probleme u tom brodogradilištu.

Bernardić je izrazio podršku radnicima cijele Uljanik Grupe u njihovim zahtjevima - za isplatu zaostalih plaća, za odlaskom Uprave, kao i restrukturiranju Uljanika, priopćeno je iz SDP-a.

Brodogradnja u Puli postoji 162 godine, no s njom naša zemlja živi već stoljećima. U interesu je hrvatskog naroda da brodogradnja opstane i to je danas jedno od naših najvažnijih nacionalnih pitanja, rekao je čelnik SDP-a.

Kaže kako je Vlada cijelu proteklu godinu, posebice posljednjih nekoliko mjeseci, imala sve podatke o poslovanju Uljanika. Smatra da se ni premijer Andrej Plenković, ni aktualni ministar gospodarstva Darko Horvat te bivša ministrica Martina Dalić, uz Upravu, ne mogu amnestirati od odgovornosti zbog situacije, dodavši kako je ugrožena egzistencija više tisuća radnika.

„Znali su kakvo je stanje u Uljaniku, ali su taj dio očito prespavali i nisu napravili ništa. Sada je problem eskalirao i 4 500 radnika s pravom traži svoje plaće, kruh za svoje obitelji. Mi ih u SDP-u podržavamo i pozivamo Vladu da zajedno sa svim vlasnicima, s lokalnom samoupravom, gradom Pulom, kao i sa strateškim partnerom, iznađu rješenje za restrukturiranje Uljanika. Očekujem da Vlada pokaže barem jednaku razinu brige za hrvatsku brodogradnju, kao što je to bilo u slučaju Todorića i Agrokora“, poručio je Bernardić.

Djelomično se složio s ocjenom kako Uljanik nije isključivo problem Vlade Andreja Plenkovića, ustvrdivši kako problem hrvatske brodogradnje postoji posljednjih 27 godina te kako je u tom dugom razdoblju utrošeno više od 30 milijardi kuna državnog novca u tu industriju.

„Samo u Uljanik je uloženo više od 12 milijardi kuna državnog novca. To je novac svih građana, poreznih obveznika, pa se radnici danas s pravom pitaju 'Di su pare?' , izjavio je Bernardić.

Smatra da najveći dio odgovornosti snosi ova Vlada jer je, kako tvrdi, u posljednje dvije godine ignorirala izvještaje i podatke koji su govorili o stanju u Uljaniku.

Bernardić kaže kako je upravo bivša SDP-ova Vlada uspjela riješiti probleme brojnih hrvatskih brodogradilišta i poravnati dugove, no kako su problemi ponovno počeli 2016. godine.

Opovrgnuo je navode da SDP sada zaziva novi „lex škver“, zakon kojim bi se saniralo posrnulo brodogradilište.

„Nitko ne zaziva „lex škverove“. Ja sam rekao da od Vlade očekujem barem jednaku razinu brige koju su pokazali u slučaju Agrokora", rekao je.

Na upite novinara je li oporba jedinstvena u zahtjevu za traženjem ostavke ministra zdravstva Milana Kujundžića, Bernardić je rekao da je u tome „jedinstvena cijela hrvatska javnost, a ne samo oporbene političke stranke“. Dodao je da Kujundžić treba otići.

"Plenković se vjerojatno boji smijeniti ministra zdravstva kako ne bi poslije ostao bez jedne ruke u Saboru. Poznato je da su Kujundžićevi stavovi, poput onoga o pobačaju, bliži onima Zlatka Hasanbegovića pa očekujem od stranaka vladajuće koalicije koji su liberalnijih svjetonazora, mislim na HNS i HSLS, da se usprotive i da podrže zahtjev za smjenom ministra“, izjavio je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:19