POVRATAK 'OTPISANOG'

BERNARDIĆ ŽELI JOSIPOVIĆEV POVRATAK U SDP, ALI BIVŠI ŠEF DRŽAVE PREGOVARA S DRUGIMA 'Puno toga sam dogovorio sa strankom Anke Mrak Taritaš'

Na fotografiji: Davor Bernardić, Ivo Josipović
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić želio bi bivšeg predsjednika Ivu Josipovića vratiti pod okrilje SDP-a. S tom temom s Josipovićem je za idući tjedan dogovoren sastanak na kojemu bi se na stol trebala staviti konkretna ponuda.

Kazao nam je to jedan od Bernardićevih bliskih suradnika, navodeći kako se Josipoviću neće nuditi da ponovno bude SDP-ov kandidat za predsjednika Republike, no kada bi se vratio u SDP mogao bi računati na mjesto saborskog zastupnika u idućem sazivu parlamenta.

Josipović nam je potvrdio da je iz SDP-a dobio poziv za razgovor, no ništa nije mogao konkretizirati. U vezi s nagađanjima da bi želio ići u kampanju za predsjedničke izbore i ponovno se sučeliti s Kolindom Grabar-Kitarović, bivši je predsjednik kazao kako u ovom času takve ambicije nema, ali da ne može isključiti da bi se u nekom trenutku ipak mogao kandidirati za predsjednika države.

- U ovom trenutku sam u visokoj fazi pregovora s GLAS-om. Najprije moram završiti razgovore s njima. Ne mogu sjediti na dvije stolice - kazao je Josipović i dodao da je puno toga dogovorio sa strankom Anke Mrak Taritaš. Tek ako ne uspije dovršiti pregovore s GLAS-om, otvoren je put prema SDP-u.

- Moramo ići prema okrupnjavanju lijevo liberalne političke scene - kaže Josipović i navodi kako bi bilo dobro da stranke s ovim političkim predznakom imaju zajedničkog kandidata za predsjednika. Vjeruje da će se tijekom godine naći zajednički kandidat, a on preferira aktualnog SDP-ova europarlamentarca Tonina Piculu.

- Koliko vidim, Picula je zainteresiran za tu dužnost, i bilo bi dobro da ga se podrži jer je izvrstan kandidat - kaže bivši predsjednik države.

U GLAS-u kažu kako već više od tri mjeseca traju razgovori s Josipovićevom strankom Naprijed Hrvatska oko ujedinjavanja s GLAS-om. Navode da Josipoviću ništa posebno ne nude, nego se razgovaralo jedino o tome da bi ušao u Programsko vijeće GLAS-a u kojemu je i Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02