KRIZA NA IBLEROVU TRGU

BERNARDIĆU SE SPREMA SMJENA? Dio SDP-a htio bi se riješiti svog predsjednika, ali ne zna kako: 'Stranka njegovu smjenu na konvenciji ne bi preživjela'

 
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Trend pada rejtinga SDP-a je prema zadnjem Crobarometru zaustavljen, ali to još uvijek nije garancija da će se zaustaviti pokreti koji bi Davora Bernardića rušili s čela stranke. Mjerenje rejtinga koji je prošli mjesec iznosio 18,9 posto, a sada je 20,9 posto, nije obuhvatilo period Bernardićeve kampanje na društvenim mrežema kojom se promovirao u glavnog zaštitnika satire i slobode govora, te postao glavni predmet ismijavanja.

Bernardićeva oporba u SDP-u i dalje razmatra sve moguće načine kako bi ga detronizirali. Potpora koju je dobio u rujnu prošle godine na Glavnom odboru stranke, nakon što je Peđa Grbin zatražio da se na idućoj stranačkoj Konvenciji na stol stavi pitanje (ne)povjerenja predsjedniku stranke, ponovno se aktualiziralo.

Dnevni red

Bernardić i njegovi suradnici najavili su da će se konvencija koja je trebala biti održana još lani organizirati za predzadnji ili zadnji vikend u veljači, a određeni broj SDP-ovaca tu vidi priliku da se riješe šefa kojeg smatraju odgovornim za sve negativniji imidž partije.

- Točno je da Glavni odbor saziva konvenciju i on utvrđuje njezin dnevni red. No, tijekom rasprave o dnevnom redu uvijek se može predložiti njegova dopuna točkom o izglasavanju (ne)povjerenja Bernardiću - kaže jedan od naših sugovornika.

No, kako se SDP-ovci već dulje ni oko čega ne mogu složiti, tako se ni unutar struje koja ne podržava aktualno vodstvo ne mogu odrediti prema mogućim posljedicama takvog poteza.

- Ako ćemo ga smjenjivati na konvenciji, onda to nije spas SDP-a nego njegov raskol. Stranka ne može preživjeti da se takva rasprava vodi pred tisuću ljudi, pred uključenim kamerama u prijenosu uživo - pribojava se član Predsjedništva stranke koji također misli da stranka nema svijetlu budućnost s aktualnim šefom. Po njegovu mišljenju Bernardić treba otići, ali je to moguće jedino ako se sam odluči na ostavku, ili ako Predsjedništvo i Glavni odbor koji su mu dali podršku nakon Grbinove inicijative za smjenu sada okrenu ploču i odluče drugačije. - A hoće li se to dogoditi, ovisi o dvije osobe, o Rajku Ostojiću i Zlatku Komadini - kaže naš sugovornik.

Nije jedini u Predsjedništvu koji razmišlja na taj način. Neki članovi s kojima smo razgovarali imaju i bojazan više, a to je da nakon dopune dnevnog reda konvencije većina ne izglasa prijedlog o smjeni Bernardića.

- Što smo tek tada napravili? Bernardića smo učvrstili na funkciji, a stranku odveli u raskol. Pa čak i da konvencija izglasa njegovu smjenu, ne znam što smo dobili jer sam uvjeren da kontrolira 60 posto terena, što znači da bi se ponovno mogao kandidirati i proći na unutarstranačkim izborima - kaže jedan od utjecajnijih SDP-ovaca.

Novi statut

Treća osoba ističe da SDP ne može proći bez raskola.

- Struja koja podržava Bernardića je militantna i navijačka i to mora prouzročiti raskol - optužuje naš sugovornik koji sumnja da je njihov stranački šef iskren u namjeri da se idućeg mjeseca održi konvencija.

- To treba biti izvještajna konvencija, a nisu pripremljena dva ključna dokumenta o kojima bi se trebalo raspravljati - program stranke i novi Statut - skeptičan je ovaj SDP-ovac koji, kao i dio njegovih kolega, smatra da se Bernardić boji održati konvenciju jer nije siguran kakva mu je podrška među delegatima.

Na pitanje može li izvještajna konvencija postati i izborna, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je rekao da je teoretski to moguće. No, naglasak njegove izjave je na riječi “teoretski”.

Na Ibleru kažu da je do kraja veljače gotovo nemoguće održati konvenciju.

- Danas je 25. siječnja, a još nismo imali Predsjedništvo koje bi utvrdilo radnu verziju Statuta koji bi išao na konvenciju. To se može napraviti najranije ovaj tjedan, dakle danas. Potom se mora sastati Glavni odbor, a to je moguće tek u subotu za osamt dana. Od Glavnog odbora do konvencije moraju proći najmanje tri tjedna da se sve stigne pripremiti i da se svi mogu pozvati. Dakle, već sada se ne može održati predzadnji vikend u veljači, nego tek zadnji - kaže sugovornik s Iblerova trga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:31