OPSKRBA LIJEKOVIMA

Beroš i Marić održali sastanak s veledrogerijama: ‘Rebalansom ćemo osigurati 1,8 milijardi kuna‘

Ministri Vili Beroš i Zdravko Marić sastali su se s predstavnicima veledrogerija
Zdravko Marić
 Tomislav Krišto/Cropix

Danas je sazvana sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku zbog stanja i dugova u zdravstvu.

Ministri Vili Beroš i Zdravko Marić također su sudjelovali na sjednici, preko video veze, jer su čekali rezultate testiranja, koji su bili negativni pa su se i sastali s predstavnicima veledrogerija.

Ministar Marić je nakon toga dao izjavu za medije. Uvodno je kazao kako se osjeća dobro te kazao da se nada da će i dalje ostati negativan što se tiče koronavirusa te poželio to i hrvatskim građanima.

Kazao je kako je sastanak s predstavnicima veledrogerija protekao dobro.

- Netom prije ovog sastanka imali smo tematsku sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo na kojem smo bili kolega Beroš i ja i suradnici. Rasprava je bila dobra, otvorila je čitav niz tema. Bilo bi sjajno kad bi problematika dugova prema veledrogerijama bili jedini problem s kojim se suočavam u financijskom smislu u sustavu zdravstva. Dugovi prema veledrogerijama su 4-5 milijardi, ukupni dugovi su preko 10 milijardi - kazao je Marić.

- Sustav generira 220 milijuna kuna novih obveza. Problematika je složena. Rekli smo da ćemo učiniti što je u našoj moći da ne dođe do poremećaja u lancima opskrbe, ali da paralelno s rješavanjem ovih problema da se otvori rasprava i donesu mjere da ne dođe do novog generiranja dugova.

Izložili smo što smo započeli na prošlom sastanku, to su i veledrogerije potvrdile. U petak je prije rebalansa 300 milijuna kuna isplaćeno. Manevarski prostor za plaćanje nemamo prije rebalansa. On je na Vladi u četvrtak, rasprava idući tjedan, glasanje je 11. Govorimo o razdoblju od tri tjedna, potrebno je vidjeti kako i na koji način osigurati da se nastavi kontinuitet opskrbe - kazao je Marić. Najavio je da će biti dodatni transfer prema HZZO-u.

Ministar je najavio da će se ukupno rebalansom osigurati 1,8 milijardi kuna za ministarstvo zdravstva i podmirivanje obveza, a više detalja o tome gdje će i kako naći taj novac u proračunu reći će u četvrtak na sjednici Vlade.

Ministar Beroš je uvodno kazao da prema informacijama koje imaju u ministarstvu pojedine bolnice nisu iskazale nedostatak lijekova.

- Pretpostavljam da bolnice imaju rezervnih lijekova koje će biti dostatne da pokriju potrebe do rebalansa - kazao je Beroš.

Ministar zdravstva kazao je i kako je nakon sastanka u Vladi u subotu gdje je bilo pozitivnih osoba testiran te da mu je preporučen poseban nadzor.

- Zbog važnih sastanka sam testiran te sam za sada negativan, što mi za 48 sati garantira da ne mogu biti zarazan za druge. Virusa se ne bojim. Ako ga dobijem, očekivao sam i prije da će se to desiti, da ću kao i većina građana preboljeti tu bolest - kazao je Beroš.

Osvrnuo se i na pismo o situaciji u KB Dubrava.

- Nakon što sam dobio informacije, razgovarao sam s koordinatorom za bolničko liječenje Covid-19 pozitivnih bolesnika, kazao je da se brine o prehrani bolesnika, ali i da je zbog prijema velikog broja oboljelih moguće da netko ne dobije obrok, što mislim da je nedopustivo pa sam i poslao inspekciju.

KB Dubrava u ovom trenutku igra izrazito važnu ulogu u borbi protiv Covid-19 infekcije i da ministarstvo brine o tome na ispomoći glede kadrovskih i svih drugih elemenata što je potrebno doprinijeti KB Dubrava - kazao je Beroš.

Komentirao je i povećan broj zaraženih.

- Nismo izgubili kontrolu kada je riječ o prijemu Covid-19 pozitivnih bolesnika, ali kada je riječ o epidemiji, da, neodgovornim ponašanjem smo pridonijeli da brojke rastu. Vidimo da u cijeloj Europi brojke rastu i da u mnogim državama s nekim mjerama ne postižu očekivane rezultate u smanjenju širenja infekcije.

Događa se što smo predvidjeli da bi se moglo dogoditi dolaskom hlađenje vremena, mene kao ministra zdravstva brine što broj dnevno hospitaliziranih raste. Imamo određene planove i vjerujem da ćemo moći zbrinuti sve bolesnike. Imamo planove, tu su sekundarni i tercijarni centri, oni će se popunjavati dinamikom kojom budu dolazili bolesnici - kazao je Beroš.

Nije mogao odgovoriti koliko će dugo biti mobilizirana Arena u Zagrebu.

- Odgovor na to pitanje ovisi o dinamici punjenja predviđenih kapaciteta. Imamo u Dubravi znatan broj ležećih kreveta, ekspedicijski kamp Hrvatske vojske, a tek onda dolazi Arena. Reći ću vam ono što nekoliko dana govorimo. Izazov neće biti smještajni kapaciteti, veći izazov mogli bi predstavljati zdravstveni djelatnici, sestre i liječnici koji bi mogli nedostajati. To ovisi o opsegu ulaska virusa u zdravstveni sustav i broju liječnika koji će biti zaraženi i morati u samoizolaciju.

Pokušavamo napraviti sve da bi osigurali dodatne kadrovske kapacitete. Mnogi su komentirali poziv umirovljenim liječnicama, i to nije da bi oni bili u kontaktu s Covid-19 bolesnicima. Preko 1000 njegovatelja i njegovateljica je na Zavodu za zapošljavanje, moguće je računati na tu komponentu. ako će do toga doći i na liječnike s licencom, studente medicine na završnim godinama, a razmišljamo i o sestrama koje su u završnim godinama edukacijskog ciklusa.

Napravit ćemo sve da animiramo one koji mogu raditi ako dođe do takve potrebe. Sami odlučujemo o tome odgovornim ili manje odgovornim ponašanjem - kazao je Beroš.

Na pitanje kolika je cijena kreveta koji su postavljeni u Areni, Beroš je kazao da Ministarstvo zdravstva ne obavlja poslove mobilizacije i plaćanja ustanova te da je to pitanje za Ravnateljstvo civilne zaštite i Ministarstvo gospodarstva.

Kazao je i da će se kreveti u Areni demobilizirati kao i proljetos, kada se broj novozaraženih ustabili na niskom broju.

Beroš je kazao i da problemi u zdravstvu traju desetljećima, a komentirao je i smrt 17-godišnjakinje u Splitu.

- Nažalost s tim informacijama o njenom stanju ne mogu u javnost. Imala je određenu respiratornu problematiku koja je doprinijela svemu.

Detalje ne znam, nisam obaviješten o pismu obitelji djevojke. Vjerujem da je struka rekla sve i da su se ponašali sukladno procedurama. Toliko vam mogu reći u ovom trenutku" - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:30