KORONA U VUKOVARSKOJ

BEROŠ O SPLITSKOM DOMU 'Ne znam odakle zaključci da je došlo do propusta. Je li stvar u sustavu ako nema krivaca? Vjerojatno je stvar u virusu'

 
 Darko Tomas/POOL / CROPIX

Danas je u splitskom KBC-u od zaraze koronavirusom preminuo već deseti korisnik Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj, a zasad nitko niej proglašen odgovornim za tu situaciju. Ministar Vili Beroš je potvrdio jučer kako je završen nadzor nad Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnicom Doma zdravlja u Splitu, koja je liječila i većinu štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu, te da nepravilnosti nije bilo.

Danas je opet odgovrao na pitanje kako to da nitko nije odgovoran za situaciju u Domu za starije i nemoćne u Splitu, a deset ljudi je umrlo.

- Žao nam je svakog pojedinca kojeg smo izgubili, sućut svima koji su izgubili svoje najmilije. Bolest je takve prirode da pogađa tu dobnu skupinu. Tako je svugdje u Europi. Ono što sam jučer rekao stoji, da zdravstvena inspekcija nije pronašla pogrešaka u postupanju, ali druge institucije mogu dalje istraživati stvari. Može se tražiti i stručno postupanje. I sami znate da nalaz inspekcije u Ministarstvu demografije još nije gotov, poručio je.

Berošu je zatim postavljeno pitanje zašto ne postoji zajednički izvještaj o situaciji u Domu u Splitu.

- Naravno da će ga biti, ali moramo pričekati da sve inspekcije završe svoj posao prije nego što ih kompariramo - rekao je ministar zdravstva.

Novinarka je zatim postavila potpitanje ministru zdravstva u čemu je problem i je li stvar u sustavu, ako nema krivaca, a deset je mrtvih i gotovo 70 zaraženih, a Beroš je odgovorio da je vjerojatno stvar u - virusu.

- Ukoliko javnost to zanima, nema prepreke da javnost dobije kronološki redoslijed događaja u Domu u Vukovarskoj. S obzirom na to da tijek događaja još nije objavljen, ne znam odakle zaključci da je došlo do propusta. Liječnica nije djelatnica Doma zdravlja, nego je na principu kućnih posjeta svakodnevno bila u Domu. Treba uzeti u obzir da je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u jednom trenutku promijenio definiciju bolesti i pitanje je je li ona prije toga mogla posumnjati na covid, s obzirom na to da se tamo nalaze kronični bolesnici - rekao je ministar zdravstva te dodao.

- Bolest najviše pogađa najstariju dobnu skupinu, nema države u Europi koja je obranila staračke domove, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:41