MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Uskoro bismo u bolnicama mogli imati i 2000 oboljelih. Sustav je spreman

Broj novozaraženih u velikom je porastu tako da je za očekivati da će se bolnice u narednom periodu sve brže puniti
Vili Beroš
 Davor Pongračić/Cropix

U bolnicama diljem Hrvatske zbog zdravstvenih problema uzrokovanih virusom covid-19 u ponedjeljak je bilo hospitalizirano 1159 osoba. U odnosu na prošli ponedjeljak, kada je u bolnicama bilo 945 osoba, radi se o porastu od visokih 23 posto. Prije dva tjedna u bolnicama je bilo gotovo 300 ljudi manje.

Broj novozaraženih u velikom je porastu tako da je za očekivati da će se bolnice u narednom periodu sve brže puniti teško oboljelim pacijentima, kojima je nužan liječnički nadzor. Nije nemoguće da za nekoliko tjedana prijeđemo i dvije tisuće hospitaliziranih.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je takva opcija moguća, zbog brzoširećeg delta soja i nedovoljne procijepljenosti.

- Uskoro bismo mogli doći do dvije tisuće hospitaliziranih ili i više. Naravno, to su nezahvalne prognoze, ali zdravstveni sustav je spreman. Situaciju pratimo i prilagođavamo se, a naše bolnice su spremne odgovoriti takvim izazovima - kaže ministar Beroš. Kako bismo izbjegli ovakve scenarije, Beroš još jednom upozorava na osnovne protuepidemijske mjere: higijenu, distancu i maske.

Malo cijepljenih

- Samim pridržavanjem ovih mjera puno bismo učinili i sigurno smanjili i brojeve novozaraženih, a samim time i hospitaliziranih, onih na respiratoru i preminulih. Također, važno se cijepiti, jer sve statistike idu u prilog tome da cjepivo štiti. Pozivam i na cijepljenje prvom dozom one koji to još nisu napravili, ali i na treću, odnosno booster dozu - kaže Beroš.

U KBC-u Zagreb kažu da je za očekivati veći priljev pacijenata te da se oni prilagođavaju potrebama za covid-krevetima.

- Ovih dana povećat ćemo broj covid-kreveta za još 40. Naravno da se nadamo da će to biti dovoljno, ali ako ne bude, još ćemo povećavati broj kreveta. Na žalost brojevi rastu i takve scenarije možemo očekivati. I u drugom valu, u kojem je bilo najviše hospitaliziranih, uspjeli smo zbrinuti pacijente, tako da ćemo i sada - kaže Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Inače, krajem prošlog tjedna održan je sastanak ekspertne skupine Ministarstva zdravstva na temu povećanja kapaciteta za covid-hospitalizacije. Zaključeno je kako je bolnički sustav spreman te se još uvijek ne spominje otvaranje dodatnih posebnih kapaciteta poput Arene.

Broj umrlih veći od 9000

Od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, najveći broj pacijenata u bolnici bio je 21. prosinca 2020., kada je bilo čak 2965 hospitaliziranih. Toga dana na respiratoru je bilo 294 pacijenata. Najveći broj pacijenata koji su završili na mehanički potpomognutom disanju bilo je 19. prosinca 2020., njih 306.

U ponedjeljak su na respiratoru bila 143 pacijenta. Što se dnevnih brojeva tiče, oni su u daljnjem porastu. Ponedjeljak, dan s tradicionalno najmanjim brojem oboljelih, zbog manje testiranja nedjeljom, ipak je pokazao drastični rast novooboljelih. U 24 sata pozitivan PCR test dobilo je 680 osoba, dok je u ponedjeljak prije sedam dana taj broj bio 319. Testirano je 2789 osoba što daje udio pozitivnih od alarmantnih 24.3 posto.

Preminule su 22 osobe, a do danas od početka epidemije od ili uz covid preminulo je čak 9060 osoba. Visoki brojevi novozaraženih doveli su i do porasta broja osoba u samoizolaciji, kojih je u ponedjeljak bilo 29.237 osoba. Unatoč poraznim brojkama cijepljenje i dalje ne ide najbolje. Zaključno s nedjeljom cijepljeno je 46,51 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,73 posto odraslih.

Što rade drugi


Slovenija:
Covid-potvrde se traže i u šoping-centrima


Slovenija se trenutačno nalazi u lošijoj epidemiološkoj situaciji od Hrvatske. Naime, susjedna zemlja je kompletno obojena u tamnocrveno. Kako bi se pokušali suzbiti brojevi, covid-potvrda potrebna je za gotovo sve - od odlaska na posao do javnog prijevoza, frizera i šoping centra. Sada najavljuju puno strože kontrole.

Njemačka:
Hrvatska na popisu visokorizičnih država

Iako već neko vrijeme najavljuju popuštanje doista rigoroznih mjera, zadržat će tzv. 3G pravilo, a to je: sve osobe u zatvorenom prostoru moraju biti cijepljene, oporavljene ili testirane. Po dolasku iz Hrvatske u Njemačku svi necijepljeni moraju u karantenu od minimalno pet dana.

Austrija:
Precizna ograničenja kretanja necijepljenih

Ova zemlja posložila je mjere prema brojevima: ako na intenzivnim odjelima bude više od 600 osoba, značajno će se ograničiti kretanje necijepljenih. Od 1. studenog zaposlenici će moći na posao samo uz covid-potvrdu. Od početka sezone bit će potrebno imati covid- potvrdu i za skijališta i ugostiteljske objekte.


Italija:
Svi zaposleni moraju imati digitalne potvrde

Iako je u bitno povoljnijoj situaciji od Hrvatske - prema ECDC-u, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 60 naspram hrvatskih 476 - od 15. listopada covid-potvrda je postala obvezna za sve zaposlene, bilo da se radi o privatnom ili javnom sektoru. Bez potvrde ne može se ni u restoran, dućan...

Srbija:
Covid-potvrde za kafiće, ali samo nakon 22 sata

Srbija, koja bilježi i do 8000 zaraženih dnevno te više od 50 preminulih, uvela je prilično bizarnu mjeru: covid-potvrde potrebne su za ugostiteljske objekte, ali samo nakon 22 sata. Odluka je naišla na žestoku kritiku stručnjaka i javnosti koja u njoj ne vidi svrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:38