POLICIJA IZAŠLA NA TEREN

BESANA NOĆ U SLAVONSKOM MJESTU Obitelji u dvorište upala trojica mladića, sjekirama im porazbijali auto i prozore na kući

 
 Jutarnji list

Težak incident dogodio se sinoć u malenom slavonskom naselju Kešinci u sastavu Općine Semeljci.

Trojica mladića upala su u dvorište obitelji Zetović u Balkanskoj ulici, vrijeđali ih, prijetili im te im naposljetku netom prije ponoći sjekirama porazbijali prozore na kući i demolirali obiteljski automobil. Obitelj Zetović javila nam se jer, kažu, više ne znaju kome se obratiti kako bi ih zaštitili.

- Noćas u 23:45 napadnuti smo u obiteljskoj kući u Kešincima od strane susjeda Roma. Nakon verbalnih uvreda i prijetnji kako će nas "poklat sve", oko 21 sat pozvali smo policiju koja je izašla na teren i rekla da oni tu ne mogu ništa i da se javimo sutra ujutro. Netom prije ponoći, u već navedeno vrijeme, dva su Roma uzela sjekire i porazbijala nam prozore u prizemlju kuće te cijeli automobil. Pritom su vikali kako će doći u kuću i pobiti nas sve - ispričala nam je Ana Zetović.

obiteljski arhiv

'Ne mogu više živjeti u strahu'

Kaže kako su policiju tada opet pozvali, a za intervenciju im je navodno trebalo 35 minuta.

- U tom vremenu mogli su nas zbilja sve pobiti. Došli su, odveli počinitelje, a trećeg brata ostavili na slobodi iako je prijetio pred njima kako će on nastaviti gdje su braća stala. Nakon 20-ak minuta policija odlazi - ispričala je Ana. Obratila nam se, kaže, jer više ne želi živjeti u strahu.

- Apeliram na sve nadležne službe, predsjednicu, premijera, policijske uprave da nas zaštite od horora koji redovno trpimo od strane "manjine". Ne želim se u svojoj državi i kući bojati za vlastiti zivot i živote onih koje volim - rekla nam je Ana. Kaže kako ovaj incident nije prvi, ali je najozbiljniji.

obiteljski arhiv

- Mi smo im susjedi, kuća uz kuću, pa smo stalno izloženi napadima, kad god se napiju. Redovito nam dobacuju, provociraju i vrijeđaju, a sada su postali i izuzetno nasilni - govori uznemireno.

Incident nam je potvrđen i u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

- Sinoć 31.7. oko 23.40 zaprimili smo dojavu da su u Kešincima u Balkanskoj ulici dvije muške osobe oštetile kuću i automobil 43-trogodišnjeg hrvatskog državljana. Na mjesto događaja uputili smo 3 policijska službenika koji su potvrdili istinitost dojave i na mjestu događaja utvrdili da su dva hrvatska državljana, vidno alkoholizirani 27-godišnjak i 31-godišnjak, oruđem oštetili osobni automobil i prozore kuće u vlasništvu 43-godišnjaka - stoji u odgovoru policije na naš upit.

Načelnik: Stanje u općini je sve teže

Obavljeno je alkotestiranje počinitelja prekršaja i izmjerena je visoka koncentracija alkohola u krvi. Kod 27-godišnjaka 2,24 g/kg, a kod 31-godišnjaka 1,68 g/kg.

obiteljski arhiv

Počinitelji su uhićeni zbog počinjenog prekršaja iz članka 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević na službenom je putu u Đakovu pa do našeg poziva nije znao za ovaj događaj. No, kaže da ga to ne iznenađuje.

- Takvih problema imamo već godinama. Jako su česti verbalni, pa i fizički sukobi između romskih obitelji koje su tu došle unatrag nekoliko desetljeća, te starosjedioca u općini. To je teško riješiti. Imali smo slučaj muškarca koji je krao u dućanu i terorizirao trgovkinje. Policija bi došla, prijavila ga, a on bi za dva sata došao nazad taksijem, otišao izravno u trgovinu i počeo raditi problem jer "tko se usudi prijavljivati njega policiji".

Kaže kako je PU osječko-baranjskoj već poslao dopis u kojem moli sastanak kako bi se dogovorili što učiniti, jer je stanje u općini sve teže, no konkretnog rješenja zasad nema na vidiku.

Dodaje kako je romskih obitelji na tom području sve više, a dodatni je problem što useljavaju u prazne kuće koje su donedavno pripadale Slavoncima koji su, trbuhom za kruhom, otišli u inozemstvo. Općina je tu, dodaje, nemoćna te je riječ o problemu kojeg može rješavati jedino policija.

obiteljski arhiv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:19