ZBOG NOĆNOG IZLASKA PRIVEDENO 50% VIŠE DJECE! U ZAGREBU 72%

Bez kontrole: Piju do jutra, roditelji nemoćni. Neki ne dolaze po svoje dijete u postaju. Sve više mlađih od 14...

Kada policija zatekne maloljetnika izvan kuće poslije 23 sata, odvodi ga roditeljima ili u postaju

ZAGREB - Policija je lani u noćnim satima, između 23 sata i pet sati, zatekla u izlasku 3841 dijete mlađe od 16 godina, što je čak 50 posto više nego tijekom 2009. godine. Na području Zagreba situacija je još dramatičnija - broj zatečene djece porastao je s 331 u 2009. godini na 570 lani, odnosno za 72 posto.

Stvarni broj veći

- Broj evidentiranih slučajeva bitno je povećan, što nas iznimno zabrinjava. No, bojimo se da je stvarni broj djece koja noći provode izvan svojeg doma bitno veći od toga - smatra pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je u svojem Izvješću za 2010. godinu na ovaj problem posebnu skrenula pažnju i saborskim zastupnicima.

Iako je izlazak bez pratnje roditelja djeci mlađoj od 16 godina zakonski zabranjen Obiteljskim zakonom još od 2003. godine, svijest roditelja, ali i policijskih djelatnika i stručnjaka centara za socijalnu skrb o opasnostima takvih izlazaka još je uvijek vrlo niska. Stoga je gotovo polovica djece zatečene u noćnim satima izvan kuće - njih 1757 - izašlo uz roditeljsku suglasnost. Obiteljski zakon ne propisuje sankcije za roditelje koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi.

Najkritičnije vrijeme

Dio tih roditelja je, prema izvješću pravobraniteljice, izjavio da djetetu jednostavno nisu mogli zabraniti izlazak, a dio je odgovorio da smatra da nema ništa loše u tome da im djeca noću izlaze.

- Vrijeme između 23 sata i pet sati ujutro je najkritičnije, vrijeme u kojem se događa najviše nasilja, pljački i drugih opasnosti. Stoga je ova zabrana zapravo donešena radi zaštite djece. Jednako tako, policijska aktivnost u ovom slučaju nije represivna, već joj je cilj zaštititi dijete i pomoći roditeljima u odgoju te spriječiti da mladi postanu žrtve ili počinitelji kaznenih djela - kaže Aleksandra Ljuba iz Odnosa s javnošću MUP-a, koja je i sama radila s maloljetnicima.

Problem u obitelji

Kad policija zatekne dijete na ulici usred noći, odvodi ga roditeljima ili u postaju, te obavještava centar za socijalnu skrb. Kako pravobraniteljica objašnjava u svojem Izvješću, iako zakon izravno ne propisuje kazne za roditelje koji dopuste djeci da noću izlaze van ili da konzumiraju alkoholna pića, postoji niz obiteljsko-pravnih mjera zaštite koje im mogu izreći centri - od upozorenja, preko nadzora sve do oduzimanja roditeljske skrbi.

- Ako neko dijete, primjerice, zateknemo četiri puta tijekom mjesec dana, svaki put u alkoholiziranom stanju i sumnjivom društvu, to može biti pokazatelj da se u toj obitelji nešto ozbiljno događa - kaže Ljuba.

Prema podacima zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, koji je lani intervenirao u 507 slučajeva, za 448 roditelja izrečeno je upozorenje, a za 325 njih provedeno je i savjetovanje.

U nekim je slučajevima noćni izlazak bio samo simptom obiteljskog problema - 32 roditelja dobila su nadzor nad roditeljskom skrbi, 19 djece uključeno je na psihoterapiju, a u četiri slučaja centar je sudu predložio da se se roditeljima zabrani zajednički život s djetetom.

‘Neki uopće ne žele doći po svoje dijete u postaju’

Zanimljiv je podatak da se u 14 slučajeva roditelji nisu uopće odazvali pozivu centra.

- Roditelji vrlo različito reagiraju. U većini slučajeva, ako dijete nije alkoholizirano ili nasilno, ne vodimo ga u policijsku postaju, već ga odvozimo kući. Reakcije roditelja su ‘šarene’ - od toga da nam jasno daju do znanja da ne vide ništa loše u tome da su im djeca noću vani, do toga da uopće ne znaju da im djeca ne spavaju u svojem krevetu. Kad ipak odvedemo dijete u postaju, znalo se dogoditi da roditelji uopće ne žele doći po njega - kaže Aleksandra Ljuba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:15