POLICIJSKA AKADEMIJA

Bili smo u školi za interventne službene pse: Jedni će čuvati granicu, drugi tražiti drogu, a treći otkrivati ljudski trag

Službeni pas smije raditi osam godina. Ako je i dalje fizički sposoban, staž mu se produljuje za dodatne dvije godine
 Damir Krajač/Cropix

Krešimir Majvald, policijski službenik Interventne jedinice policije, svakodnevno na poslu radi sa svojim najvjernijim prijateljem Rokijem. Četverogodišnji Roki, zajedno sa svojim vlasnikom, obučava nove generacije za praćenje ljudskog traga. Ozbiljno treniraju više od pet mjeseci, a uskoro će naučeno demonstrirati na ispitu. Štreberi koji ispit polože iz prve, steći će licencu i biti spremni za rad. Doznali smo kako izgleda odabir i trening službenih pasa na Policijskoj akademiji, ali i s kojim se izazovima moraju nositi njihovi vodiči.

image

Krešimir Majvald i Roki

Damir Krajač/Cropix

- Trenutno imamo osamnaest polaznika na četiri različita tečaja. Sedam polaznika školuje se za zaštitu državne granice, četiri za detekciju eksploziva, još ih je četvero u programu za detekciju droge i troje iz interventne jedinice za praćenje ljudskog traga. Edukaciju i obuku provode instruktori i policijski službenici za obavljanje poslova školovanja službenih pasa, rekao je glavni policijski savjetnik Miroslav Puž, voditelj službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u okviru Policijske akademije.

Psi i vodiči obučavaju se istovremeno, a tečaj koji prolaze traje od šest do devet mjeseci nakon čega dobiju licencu ako uspješno polože ispit. Svake godine moraju obnavljati licencu tako da dođu na akademiju i odrade nekoliko testiranja. Svaki službeni pas, po pravilu, smije raditi osam godina, ako je i nakon toga fizički sposoban, radni staž može mu se produljiti za dvije godine. Također, prijevremena mirovina je opcija ako mu zdravstveno stanje nije na optimalnoj razini.

Odlazak u zasluženu mirovinu za službenog psa znači udomljavanje, a najčešće se odlaze upravo u domove svojih vodiča. Majvaldu je prije trinaest godina prvi put došao na tečaj sa svojim prethodnim psom koji je u njegovom domu doživio duboku starost. Roki je drugi pas s kojim je prošao obuku, a pokazao nam je kako je zaradio svoju licencu.

image

Roki

Damir Krajač/Cropix

Osam sati obuke dnevno

- Radni dan kreće šetnjom i čišćenjem bokseva, a zatim prema planu i programu obuke odredimo što ćemo raditi ostatak dana. Trenira se svaki dan, a obuka se provodi osam sati koliko traje i radni dan. Rade se vježbe poslušnosti, traganja i socijalizacije, rekao je Majvald dok je Roki kao ukopan nekoliko metara dalje čekao daljnje upute.

Demonstrirali su nam što je moguće uz intenzivni trening. Roki hoda uz nogu, sjedi, leži i čeka sljedeću naredbu ako treba i do preksutra. Iako je on odličan učenik, na Akademiji ne odustaju ni od onih manje dobrih pa tako ako nekom psu duže treba, s njim se dodatno radi ono što mu ne ide. Traganje je jedna od ključnih vještina koje treba savladati svaki službeni pas za praćenje ljudskog traga, a kako ono izgleda detaljno je ispričao Majvald.

- Pas se dovede na ishodište traga, odnosno do nekog odbačenog predmeta ili mirisne kocke. Pas povezuje miris predmeta s oštećenjem tla i mirisom koji počinitelj ostavlja tijekom bijega s mjesta zločina. U praksi se ti psi koriste za traganje za počiniteljima raznih kaznenih djela, primjerice krađe i razbojništva, rekao je vodič.

Tradicija rada sa službenim psima postoji 49 godina, a od osamostaljenja Republike Hrvatske započeo je s radom Centar kao dio Službe za razvoj policijskog obrazovanja u okviru Policijske akademije. Nemaju vlastiti uzgoj, već se psi preuzimaju iz skloništa, donacija ili se kupuju preko javnog natječaja. - Imamo dosta problema oko nabavke pasa, nema na tržištu nešto što je za službu. Nije bitna pasmina ako pas iskaže dobre karakteristike. Prevladavaju belgijski i njemački ovčari, imamo nešto ptičara i mješanaca, rekao je Puž.

Jedan od istaknutih mješanaca, definitivno je Snoopy iz velikogoričkog azila. Opisali su ga kao mazu cijele Službe i najvećom atrakcijom kad im u posjet dođu djeca. Iako malen, Snoopy je prvi pas na liniji kad treba detektirati drogu.

image

Snoopy traži drogu

Damir Krajač/Cropix

- Radi isto kao i svaki veliki belgijski ili njemački ovčar. Super je jer ima jako dobar motiv, hranu ili igračke, i pokazuje veliku želju za radom. Treniramo pse na način da misle da se igraju, koristimo tu njihovu potrebu suradnje s čovjekom koja im je urođena. Kad nađe drogu, sjedne ili legne i pokazuje nam da se na tom mjestu nalazi droga. Mi ga za to nagradimo, a on misli da se igra, rekla je instruktorica Zvjezdana Kušter koja u rukama drži dvije loptice koje baca Snoopyju.

image

Zvjezdana Kuster i Snoopy

Damir Krajač/Cropix

Demonstrator Snoopy

Zvjezdana kao instruktorica radi od 2018. godine i trenutno vodi svoju četvrtu skupinu. Snoopy s njom provodi većinu svog vremena, a ako je nema kolege ga nahrane i prošetaju. Njegova je uloga biti ‘demo‘ pas i pokazati novim kandidatima kako se radi. Prije dok je još odlazio na terene, u Bjelovaru je pronašao nekoliko kilograma droge.

Snoopy i Zvjezdana pokazali su kako izgleda tipična detekcija droge. Postavili su pet kofera i u jedan sakrili nekoliko grama marihuane. U roku keks, Snoopy je locirao kofer s drogom. Nakon što su izmiješali kofere, u samo nekoliko sekundi pronašao je onaj s nedozvoljenim supstancama, legao pored njega i dodirivao ga šapom.

- Prvi kriterij je starost psa, kod kupovine je ona od jedne do tri godine, a kod donacije ili udomljavanja mogu doći i mlađi psi. Uglavnom radimo s tinejdžerima, rekao je Ivan Križić, pomoćnik voditelja službe. Mladi pseći odabranici i njihovi vodiči pokazali su nam što su naučili u desetak dana obuke, a neki od njih naredbe primaju na njemačkom jeziku.

U budućnosti ih očekuje odlazak na nogometne utakmice, u trgovačke centre, tunele i razne prostore koji ih mogu dočekati u radu. U budućnosti će u Službi biti dostupna i obuka za kriminalistička istraživanja te detekciju novčanica i duhana.

- Trenutno su dva vodiča sa psima na školovanju u Sloveniji gdje se obučavaju za kriminalistička istraživanja, detekciju krvi i sperme te za detekciju uzroka požara, zaključio je Puž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 15:53