GOSTOVAO NA N1

BISKUP PALIĆ O ZABRANI MISE NA BLEIBURGU 'Odluka je takva kakva jest i trebamo je se držati, ali Crkva se definitivno jasno distancirala od ustaštva'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.03.2019. u 13:26

Hvar, 300418.
Biskupsko redjenje mons Petra Palica u hvarskoj katedrali sv Stjepana za 56. biskupa Hvarsko-bracko-viske biskupije.
Glavni zareditelj bio je mons. Zelimir Puljic, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a suzareditelji mons. Slobodan Stambuk, apostolski administrator Hvarske biskupije, i mons. Mate Uzinic, dubrovacki biskup.
Na fotografiji: biskup Petar Palic
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX

Petar Palić

Upravitelj austrijske biskupije u Koruškoj odbio je zamolbu Hrvatske biskupske konferencije te zabranio da se ove godine održi misa na Bleiburškom polju. O toj odluci, njezinim uzrocima i posljedicama u "Točki na tjedan" u programu N1 televizije gostovao je hvarski biskup Petar Palić i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

Na pitanje hoće li HBK poštivati ovu odluku austrijske mjesne crkve, biskup Palić je odgovorio:

- Što se nas tiče, naravno da je ta odluka za sada takva kakva jest i u ovom trenutku je odluka koja je na snazi i koje se mi kao biskupi trebamo držati i držat ćemo se. Mislim da bi se, bez obzira hoće li se euharistija služiti ili ne, sve trebalo raditi u dogovoru s crkvom u Koruškoj. Treba također napomenuti da se tamo slavlja održavaju od 1953. godine, u nekom obliku. HBK je 2003. preuzeo organizaciju liturgije. Ne cijele komemoracije, nego liturgijskog slavlja. Oni nemaju zamjerki i primjedbe na samo slavlje.

Objasnio je i što im zapravo upravitelj austrijske biskupije zamjera.

- On je u pismu spomenuo kako ne bi želio da se to politički instrumentalizira, smatra da je to dio jednog nacionalnog rituala koji služi nekoj selektivnoj percepciji tumačenja povijesti. Zato smo mi rekli da ne možemo takve argumente prihvatiti jer oni, ako se gleda na samo slavlje... tamo se euharistija slavi za sve žrtve.

A što se tiče ustaške ili bilo kakve fašističke ikonografije na Bleiburgu, hvarski biskup je rekao:

- Biskup Alois Schwarz lani je u pismu naveo da se treba odreći političkog znakovlja, plakata, transparenata, uniforma, kao i majica koje bi imale inkriminirane natpise. U Austriji su donijeli zakon gdje su točno propisali što i na koji način, onda je biskup Schwarz napisao da se treba uskratiti prodaja alkohola i štandova za prodaju rekvizita. No, mora se znati da ni šatori ni štandovi nisu bili na prostoru euharistijskog slavlja, to je bilo čak na prostorima čiji su vlasnici Austrijanci. Tu je naravno potrebna i suradnja i pomoć austrijskih državnih vlasti da bi se u cijelosti izbjegle negativne pojave koje su minorne, ali nažalost postoje.

Lani su austrijske vlasti pritvorile nekoliko hrvatskih državljana zbog podizanja desnice i uzvikivanja "Za dom spremni", što je Petar Palić također komentirao gostujući na N1.

- Rekao sam da postoje pojedinci, provokacije, ali ne može se gledati u cjelini. Mislim da je svima stalo da za vrijeme mise ne bude nikakvog incidenta, a znamo da ga prošle godine nije bilo.

Na pitanje zašto se u Bleiburgu redovito ističe zlo komunizma, ali nikad se nije mogla čuti jednako jasna osuda ustaškog režima, hvarski biskup je odgovorio:

- Biskup Uzinić je bio gore i progovorio. Službeni stav HBK je poznat, u pismu za 50. obljetnicu Drugog svjetkog rata jasno se može vidjeti taj odmak i stav biskupa - odmak od svih totalitarnih režima. Crkva se definitivno jasno distancirala od ustaštva.

Na pitanje zašto ekstremisti uvijek u sredini ušatog U crtaju križ i zašto razdoblje NDH povezuju s Crkvom, Palić je odgovorio da se slaže da je to 'skandalozno i grozno'.

- To znači da mi u Hrvatskoj još trebamo raditi na odgoju. To je pitanje za jedno šire sociološko promatranje i analizu, izjavio je.

Na konstataciju voditeljice Nataše Božić Šarić da je biskup Košić govorio kako ustaštvo nije fašizam, a svećenik Prcela kako nikad neće oprostiti predsjednici što je NDH proglasila zločinačkom tvorevinom te na pitanje zašto Crkva ne osudi ekstremne istupe unutar vlastitih redova, Palić je odbio dati konkretan komentar.

- Komentirati nečije propovijedi kolege biskupa bi od mene bilo neodgovorno, ali niti mogu točno ovog trenutka komentirati u kojem kontekstu i što je biskup Košić htio reći. Ono što je bitno je službeni stav Konferencije koji je izrečen u dokumentima. Za sve ostale pojedinačne komentare trebali biste pitati izravno osobu koja je negdje u nekim okolnostima nešto izrekla, izjavio je.

Petar Palić rekao je i kako Crkva gleda na inicijativu 40 dana molitve za život.

- Crkva brani i štiti ljudski život. Spomenuli ste izjavu ministra Kujundžića da će Crkva sudjelovati u izradi Zakona o pobačaju. Crkva neće sudjelovati u donošenju Zakona o pobačaju, može jedino sudjelovati kod Zakona o zaštiti života. Moramo se čuvati isključivosti, ne možemo jednoj skupini reći da ima pravo izreći mišljenje, a drugoj da nema.

A na pitanje je li bolnica mjesto gdje se treba izraziti to mišljenje, hvarski biskup kaže:

- Organizatori te skupine odlučili su da je to mjesto. Neke druge skupine bi možda zaključile da je predvorje Crkve mjesto gdje trebaju izraziti svoje mišljenje protiv Crkve.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo