HBK O PREGOVORIMA S EU

Biskupi: EU ima nedostataka, ali mi ipak nismo euroskeptici

HBK se napokon odredio o pregovorima Hrvatske i Europske Unije. Hrvatski biskupi se zalažu za eurointegracije, ali i zaštitu kršćanskih simbola u javnom životu
 Milivoj Keber / CROPIX

ZAGREB - “Hrvatski biskupi nikada nisu bili euroskeptici. Ujedinjena Europa je kršćanska ideja i bilo bi potpuno kontradiktorno da joj se suprotstavljamo”, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić na predstavljanju dokumenta pod imenom “Pismo hrvatskih biskupa povodom pristupnih pregovora za ulazak RH u EU”.

Pismo u četiri dijela

Dokument očito ima za nakanu, jednom zauvijek, prekinuti sva nagađanja o tome što vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj misli o eurointegracijama. Pismo se sastoji od ukupno četiri dijela, pa se u onome prvome naglašava kako iza ideje o ujedinjenju Europe stoje političari koji su bili “uvjereni katolici” i koji su europsku budućnost željeli utemeljiti na “zajedničkoj podlozi kršćanskih vrednota”.

Komentar Davora Butkovića: Dobar potez crkve

U drugome dijelu se ponavlja i kako su svi pape od početka ujedinjenje Europe do danas podupirali taj projekt, ali istodobno i naglašavali kako on mora biti temeljen na kršćanskim vrednotama iz kojih je Europa kao kulturalni i povijesni pojam i nastala.

- Kada je riječ o priključenju Hrvatske Uniji važno je naglasiti što su Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. ponavljali o tome - oni su ga pozdravljali, ali i upozoravali da u njemu ne smijemo izgubiti svoj identitet - rekao je kardinal Bozanić.

Biskupski dokument, koji se i zalaže za zaštitu neradne nedjelje i kršćanskih simbola u javnome životu, upozorava i na stanovite “nedostatke koji prate ujedinjenje Europe”.

Oni se, rekao je Devčić, sastoje u porastu nacionalizma, značajnih neslaganja između zemalja članica na gospodarstvenom i socijalnom polju, a najveća je opasnost duboka kriza vrednota i gubljenje kršćanskog spomena i baštine. Iz te krize gubitka naravnog i kršćanskog morala nastaju posljedice poput “ozakonjenja pobačaja, eutanazije, eksperimentiranja nad embrijima, istospolnih brakova” i sličnih pojava.

Pitanje eutanazije

- Danas se pod zastavom EU Hrvatskoj nameću neka rješenja i zahtjevi iza kojih ne stoje službene strukture nego određeni lobiji u EU. Važno je ne odnositi se podanički prema njima - rekao je kardinal Bozanić, dok je nadbiskup Puljić rekao kako hrvatski narod ima “čak i poslanje zastupati u EU kršćansku istinu o čovjeku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:36