IZJAVA HBK

BISKUPI UOČI RASPRAVE O ISTANBULSKOJ POSLALI PORUKU ZASTUPNICIMA 'Biti ZA ratifikaciju znači otvoriti vrata nečemu što je u suprotnosti s kršćanstvom'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.04.2018. u 19:37

Zagreb, 050416.
Redovito plenarno 52. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Zelimira Puljica, odrzava se od 5. do 7. travnja.
Na fotografiji: kardinal Josip Bozanic, nadbiskupi Zelimir Puljic, Marin Barisic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Josip Bozanić, Želimir Puljić, Marin Barišić (arhivska fotografija)

Dan uoči saborske rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Hrvatska biskupska konferencija oglasila se izjavom koju su posebno namijenili 'odgovornima za donošenje političkih odluka koje za sobom neizbježno povlače ozbiljne posljedice za život naroda i za budućnost hrvatske države'.

Za konvenciju, koja je izazvala brojne burne debate u javnosti, a koja se formalno zove Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, biskupi kažu da je njezin naslov pozitivan, ali da sadržaj otvara puno nedoumica i nejasnoća zbog kojih se oni protive njezinoj ratifikaciji.

- Smatramo da Republika Hrvatska svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama – i učinkovitije od mjera i načina predviđenih Konvencijom – urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ističu biskupi.

- Dužni smo izravno i jasno napomenuti ponajprije svim članovima Katoličke Crkve, bez obzira kojoj političkoj stranci ili opciji pripadali, koji trebaju dati svoj glas ZA ili PROTIV ratifikacije Konvencije da u njoj postoje ideološki elementi sukladni 'rodnoj teoriji' odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana 'gender kultura', strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve, piše u izjavi HBK.

- Dati svoj glas ZA ratifikaciju Konvencije značilo bi, između ostaloga, otvoriti vrata nečemu što je u suprotnosti s ljudskom stvorenošću, s naravnim zakonom i s temeljnim vrijednostima kršćanske vjere i kulture, a što smatramo pogubnim za obitelji, za demografsku obnovu naroda i za odgoj novih naraštaja. Stoga, pozivamo da se narodni zastupnici u Hrvatskom saboru izjasne protiv ratifikacije Konvencije, apeliraju biskupi.

- Isto tako, suočeni s naznakama pritisaka na savjesti pojedinaca, pozivamo na osiguravanje slobode savjesti, izricanja vlastitih uvjerenja i stavova, jer bi nijekanje slobode bilo pokazatelj skliznuća u totalitarni mentalitet, upozorava se u izjavi.

- Budući da nam je stalo do zajedništva, do mira i promicanja dostojanstva svakoga čovjeka, zabrinuti smo zbog razdora, unošenja nemira i sukoba u hrvatsko društvo. Kao vjernici se trebamo čuvati svakoga pokušaja političke manipulacije Crkvom, ne odobravajući nikakvo očitovanje prijetnja i uvrjeda usmjerenih prema onima koji zastupaju svoja stajališta, navode biskupi.

- Molimo za dar snage, poniznosti i mudrosti koja osjeća i poštuje bilo naroda, ne gledajući tko iz sadašnjih prijepora može izaći kao 'pobjednik' ili 'poraženi', kako bi se snaga dobra usmjerila prema boljitku hrvatske domovine spominjući se nesebičnosti i žrtava podnesenih za slobodu i neovisnost.

Pouzdajući se u Božju blizinu, zagovor Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa, te pomoć svetih i blaženih, a naročito blaženoga Alojzija Stepinca, za sve molimo mir i blagoslov, zaključuje se u izjavi HBK.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo