DOZVOLA VLADE

BIT ĆE TO POGLED VRIJEDAN 4,8 MILIJARDI DOLARA U Split stiže ogromni američki nosač aviona zbog kojega su prošli tjedan eskalirale napetosti s Rusijom

111216-N-KQ416-059 PACIFIC OCEAN (Dec. 16, 2011) The Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72) transits the Pacific Ocean during a deployment to the U.S. 5th and 7th Fleet areas of responsibility. Lincoln is changing homeports after this deployment from Everett, Wash., to Norfolk, Va., for a periodic refueling complex overhaul. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Zachary S. Welch/Released)
U.S. Navy

Brod USS Abraham Lincoln može primiti čak 5600 članova posade, koji će  se od 8. do 11. svibnja odmarati u Splitu gdje će obaviti i logističku popunu

Svi oni koji od 8. do 11. svibnja budu gledali prema splitskom akvatoriju, imat će pogled vrijedan 4,8 milijardi dolara!

Naime, upravo toliko stajao je USS Abraham Lincoln, 72. po redu američki nosač aviona, a čija će se posada baš u ovom razdoblju odmarati u Splitu gdje će obaviti i logističku popunu.

Ulazak u hrvatske vode ovog američkog nosača aviona, sagrađenog 1988., dugog 322 metra i teškog 105 tisuća tona, koji može primiti 5600 članova posade, odobrila je u četvrtak Vlada koja je dala suglasnost za njegovo uplovljavanje.

Odobrenje za dolazak američkog vojnog broda zatražilo je američko veleposlanstvo od Ministarstva vanjskih, a iz Banskih dvora poručili su kako je zeleno svjetlo dano u skladu s odredbama Pomorskog zakonika.

Ulaskom USS Abrahama Lincolna u Split, i Hrvatska će se na neki način uvući u napetu situaciju koja se trenutno odvija između SAD-a i Rusije.

Podsjetimo, USS Abraham Lincoln koji može primiti 90 zrakoplova, zajedno s nosačem USS John C. Stennis, u Sredozemno je more poslan krajem prošlog tjedna nakon što su Amerikanci odlučili pokazati Rusima kako “izgleda 200 tisuća tona međunarodne diplomacije”, kako je nosače opisao američki veleposlanik u Rusiji Jon Huntsman Jr. Slanjem brodova, smatraju neki proamerički analitičari, SAD želi Rusima poslati poruku kako se iskrena normalizacija odnosa ne može graditi ruskom upletenošću u Siriji, Libiji i Ukrajini.

S druge strane, neki proruski analitičari navode kako SAD ovim brodovima želi pokazati mišiće na Bliskom istoku - kao podrška Izraelu, a prijetnja Iranu.

Što se pak hrvatske situacije tiče, analitičari jasno navode kako traženjem dozvole za uplovljavanje u hrvatske vode, SAD jasno pokazuje kako u Hrvatskoj vidi partnera, dok je odobravanjem takve dozvole Vlada jasno pokazala kako stoji uz akcije SAD-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo