KUĆA VJEŠTICE MARE

BITKA U SREDNJOVJEKOVNOM KAŠTELU Kako me sablasni hologramski vodič proveo kroz legende Svetvinčenta

 

Nalazim se u mračnoj sobi, odjednom se kao lude počinju okretati kazaljke na starom satu, a ispred mene se stvori slika djeve iz srednjeg vijeka.

Ona oživi i obraća mi se: “Ja sam vještica Mare”. Govori i smije se, pomalo sablasno, kao u nekom horor filmu. Hvata me jeza, ali stojim kao ukopana i čekam što će mi dalje ta vještica reći.

- Ne brinite, neću vas začarati. Jedino što će vas ovdje začarati je predivno slikovito srednjovjekovno mjesto Svetvinčenat puno tajni iz prošlosti - počinje priču ova virtualna vještica u novom posjetiteljskom centru u Svetvinčentu u središnjoj Istri.

Igra s vitezom

Vještica Mare je hologramski vodič koji prezentira povijest istarskog gradića u centru koji na inovativan način putem suvremene tehnologije - 3D mappingom te virtualnom i proširenom stvarnošću - oživi mjesne ličnosti te povede posjetitelja u upoznavanje kulturne baštine.

Nakon uvodne riječi vještice, putem aplikacije interaktivne virtualne stvarnosti uključujem se u igru o nepoznatom vitezu. Na glavu stavljam virtualne naočale i gađam mete lukom i strijelom u srednjovjekovnom kaštelu Morosini-Grimani. Ipak, ja ga u mračnoj sobi doživljavam kakav je nekad bio. Pogađam sve mete, a tada me krenu progoniti neprijatelji u oklopima. Stižu sa svih strana, iz dvorišta kaštela, sa zidina. Borba traje sve dok se ne obranim.

Nakon što sam odradila dio virtualne priče u nekadašnjem matičnom uredu Svetvinčenta, igra se nastavlja u samom mjestu.

Sada uzimam naočale za proširenu stvarnost i krećem se prema središtu malog mjesta i obilazim njegove najvažnije točke: crkvu svetog Vincenta na groblju, crkvu svetog Roka, crkvu Svete Katarine, ložu i renesansni trg, a vrhunac obilaska mi je kaštel.

I šetnjom kroz mjesto doznajem sve što je bitno iz povijesti, ali i legende koje ga prate. Tako, primjerice, čujem da se vještica koja mi je poželjela dobrodošlicu zove Mare Radolović. Živjela je u Svetvinčentu u 17. stoljeću i zbog ljubavne priče s jednim od plemića proglašena je vješticom te je spaljena usred kaštela. Dolazim ispred crkvice svete Katarine gdje me dočeka srednjovjekovni kovač. Kuje mi mač. Uzimam ga, kao što ću kasnije uzeti i konja, i oklop, i štit, u sklopu priče o srednjovjekovnim momentima iz života ovog mjesta.

Goran Šebelić / CROPIX

Živopisan drevni kaštel

Dolazim na kraju do drevnog kaštela, krcatog ljudima. Bave se svojim poslom, hrane kokoši, timare konje, izrađuju kola, lože vatru i tu je moj vitez. Izgubljeni vitez - još jedna legenda po kojoj je Svetvinčenat poznat. Naime, ovo je mjesto u povijesti ugošćivalo viteške igre poput Sinjske alke, koja se ovdje održavala na dan Sv. Ivana Krstitelja. Godine 1713. između dvadeset jednog natjecatelja pobjedu je odnio nepoznati konjanik. Vitez je odbio primiti nagradu i odjahao je iz Savičente. Zahvaljujući pobjedi, ali i tajanstvenosti priča o samozatajnom vitezu sačuvala se do danas. I tu završava moj virtualni doživljaj pomiješan s realnošću.

Jučer je Kuća vještice Mare, kako se zove ovaj centar, predstavljena javnosti, a načelnik tamošnje općine Dalibor Macan rekao je da je ovo jedinstveni način kako se kulturna baština može prezentirati kroz moderne tehnologije i posjetitelju omogućiti putovanje kroz vrijeme i na poseban i inovativan način te kroz igru predočiti njegov život u srednjem vijeku.

- Uložili smo u ovaj projekt oko pola milijuna kuna, od čega oko 400 tisuća kuna u multimediju. Polovicu tog iznosa dalo je Ministarstvo turizma. Drago mi je da prvi u Hrvatskoj možemo kroz naočale za proširenu stvarnost prezentirati materijalnu i nematerijalnu baštinu. Želimo našu bogatu kulturnu baštinu približiti posjetiteljima modernim tehnologijama - rekao je Macan.

Nadogradnja projekta planira se kroz mjesec dana, kada će se uz pomoć virtualne stvarnosti i potrage za blagom moći posjećivati i lokalni OPG-ovi, a na kraju završiti u nekoj od tamošnjih konoba. U budućnosti pomoću e-bicikala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:23