GRAĐANI ODLUČUJU

U tijeku drugi krug lokalnih izbora: Glasali brojni kandidati, na biralištu bio i Plenković

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića
 Cropix

>>> NOVO 17:25 - Nakon objave izlaznosti u 17 sati, iz nestranačke i nevladine udruge GONG izvijestili su kako je, osim kršenja izborne šutnje i upita o glasanju birača koji zbog zdravstvenih problema nisu mogli pristupiti biračkim mjestima, drugi krug lokalnih izbora prošao mirno.

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, građani Zagreba prijavili su distribuiranje letaka jednog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje. Iz Vukovara, Petrinje i Trilja primili su dojave građanki o SMS i WhatsApp porukama i telefonskim pozivima da se glasa za određene kandidate.

'Neujednačena pravila o izbornoj šutnji za različite vrste izbora, doprinose zbunjenosti i nerazumijevanju od strane birača, ali i medija koji izvještavaju o izborima. Obaveza šutnje na lokalnim izborima odnosi se i na fizičke osobe i njihove profile na društvenim mrežama, što, smatramo nije dovoljno poznato.

Građanke su nam se javljale s upitima oko procedura glasanja za osobe koje ne mogu doći na biračka mjesta zbog bolesti. Smatramo da Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i gradska i općinska povjerenstva, trebaju bolje informirati i educirati birače oko mogućnosti dolaska biračkih odbora kod kuće, za bolesne i teško pokretne osobe, kao i one u samoizolaciji.

Tehničke upute za provođenje izbora koje za svake izbore objavljuje DIP i kojima se služe izborna povjerenstva i birački odbori, često nisu objavljeni u strojno pretraživim formatima, već kao skenirani dokumenti što otežava nalaženje informacija u njima', ističu iz GONG-a.


15:48 Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u nedjelju kako je pripremilo mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanje - mIzbori.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US

https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/2/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati, već je samo treba pokrenuti na navedenom linku.


14:52 Svoje biračko pravo iskoristio je i kandidat HDZ-a za šibensko-kninskog župana Goran Pauk.

image
Goran Pauk
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

13:43 Glasao je i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra Branko Dukić.

image
Branko Dukić
Luka Gerlanc/Cropix

13:19 Izborno povjerenstvo Grada Zagreba razriješilo je dužnosti predsjednicu, potpredsjednicu i članicu biračkog odbora u na biračkom mjestu 282 - OŠ Kralja Tomislava, Nova cesta 92. jer su se fotografirali s kandidatom za gradonačelnika Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem.

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba primilo je u 9,35 sati prijavu o tom događaju na spomenutom biračkom mjestu te je odmah razriješilo tri članice biračkog odbora i na iste dužnosti imenovalo nove osobe.

U priopćenju Izborno poverenstvo Grada Zagreba podjetil je kako, sukladno članku 35. stavku 3. Zakona o lokalnim izborima, izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Također, Izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da uklone postojeće fotografije članova biračkog odbora i kandidata za gradonačelnika te da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi.


12:53 Na svojim biračkim mjestima pojavili su se i biračko pravo iskoristili premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

image
Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix
image
Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix
image
Gordan Jandroković
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Gordan Jandroković
Srdjan Vrancic/Cropix

12:32 Glasao je i kandidat za gradonačelnika Osijeka Berislav Mlinarević.

image
Berislav Mlinarević
Vlado Kos/Cropix
image
Berislav Mlinarević
Vlado Kos/Cropix

12:12 Biračko pravo iskoristili su i HDZ-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Blaženko Boban te njegov SDP-ov protukandidat Ranko Ostojić.

image
Blaženko Boban u društvu supruge
Paun Paunovic/Cropix
image
Ranko Ostojić
Jakov Prkic/Cropix

12:00 Državno izborno povjerenstvo objavilo je podatke o izlaznosti do 11:30. Prema tim podacima, biračko pravo dosad je iskoristilo 14,09 posto građana, što je manje u odnosu na prvi krug kada je do 11:30 glasalo 15,47 posto građana.

Opširnije donosimo OVDJE.


11:54 Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je relativno mirno, izvijestila je u nedjelju nestranačka i nevladina udruga GONG (Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje).

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenoga kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.

S obzirom na upite koje dobiva o broju biračkih listića koje će građani dobiti na biračkim mjestima, GONG je objasnio da u drugom krugu lokalnih izbora birači i biračice od biračkog odbora mogu dobiti jedan ili dva listića - za gradonačelnika_icu i/ili župana_icu. Ako su gradonačelnici_e ili župani_ce izabrani u prvom krugu, tada birači glasaju za kandidate ili kandidatkinje za funkciju koja još nije izabrana. U Gradu Zagrebu građani i građanke mogu dobiti samo jedan listić, zbog specifične situacije jer je Zagreb ujedno i županija, pa nema izbora za posebnu funkciju župana.

Navedeno je da građani i građanke nerijetko kontaktiraju GONG s upitima kako glasati od kuće ako su u izolaciji ili samoizolaciji ili su pak bolesni. S tim u vezi GONG je istaknuo da građani mogu do podneva kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće.

GONG apelira na građane i građanke da prije izlaska na biralište u Registru birača potraže adresu svoga biračkog mjesta.

Podsjeća se da GONG tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i prima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.

GONG se može kontaktirati putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, a sve detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Na kraju, GONG podsjećada je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


11:47 Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski upozorio je u nedjelju da dio portala ne poštuje izbornu šutnju na drugom krugu lokalnih izbora i da su za kršenje predviđene ozbiljne novčane kazne.

„Samo glasovanje protječe u redu, no dio portala ponaša se kao da nema izborne šutnje“, rekao je Hojski Hini i konkretizirao kako pojedini portali objavljuju izjave nekih kandidata za gradonačelnike što ne bi smjeli. Koji su to, nije konkretizirao.

U redu je objaviti informaciju da su kandidati glasovali, no ne i izjave, najave, odnosno širiti priču, objasnio je.

Hojski tumači kako je kršenje šutnje na lokalnim izborima u nadležnosti općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava i kako su neka od njih već dokumentirali slučajeve kršenja koje bi onda trebala uputiti nadležnim prekršajnim sudovima.

Zakon je za kršenje izborne šutnje predvidio kazne od tri tisuće kuna za fizičke osobe, dakle građane, do čak pola milijuna kuna za pravne osobe.

DIP je proteklih dana u više navrata pozvao sve sudionike drugog izbornog kruga, fizičke i pravne osobe, ali i medije da poštuju šutnju.

Pozvao je da se ne objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, ne postavljaju novi plakati ili letci te da se građani ne pozivaju da glasuju za pojedine kandidate, bilo telefonski, SMS porukama ili elektroničkom poštom.


11:43 Glasao je i kandidat za gradonačelnika Varaždina Ivan Čehok.

image
Ivan Čehok
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Ivan Čehok
Zeljko Hajdinjak/Cropix

11:36 U Rijeci su glasala obojica kandidata za gradonačelnika, SDP-ov Marko Filipović i nezavisni Davor Štimac.

image
Marko Filipović
Matija Djanjesic/Cropix/Pool
image
Marko Filipović u pratnji bake
Matija Djanjesic/Cropix/Pool
image
Davor Štimac
Matija Djanjesic/Cropix/Pool
image
Davor Štimac u pratnji obitelji
Matija Djanjesic/Cropix/Pool

11:27 Glasao je kandidat za zadarskog župana Ivica Žuvela.

image
Ivica Žuvela
Luka Gerlanc/Cropix
image
Ivica Žuvela sa suprugom
Luka Gerlanc/Cropix

11:23 U Puli je biračko pravo iskoristio kandidat za gradonačelnika Filip Zoričić.

image
Filip Zoričić
Dusko Marusic/Cropix
image
Filip Zoričić u pratnji supruge
Dusko Marusic/Cropix

Glasao je i IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić.

image
Boris Miletić
Dusko Marusic/Cropix
image
Boris Miletić u pratnji supruge
Dusko Marusic/Cropix

11:17 Glasao je i kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Pero Vićan.

image
Pero Vićan
Tonci Plazibat/Cropix
image
Pero Vićan
Tonci Plazibat/Cropix
image
Pero Vićan
Tonci Plazibat/Cropix

11:13 U Splitu je glasao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović.

image
Vice Mihanović
Josko Supic/Cropix
image
Vice Mihanović sa suprugom
Josko Supic/Cropix

11:07 U Varaždinu su glasali HDZ-ov kandidat za župana Anđelko Stričak te kandidat Reformista za župana Radimir Čačić.

image
Anđelko Stričak
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Anđelko Stričak
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Radimir Čačić
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Radimir Čačić
Zeljko Hajdinjak/Cropix

11:01 U Zadru su glasali nezavisni kandidat za gradonačelnika Marko Vučetić te HDZ-ov kandidat za zadarskog župana Božidar Longin.

image
Marko Vučetić
Luka Gerlanc/Cropix
image
Marko Vučetić sa suprugom
Luka Gerlanc/Cropix
image
Božidar Longin
Luka Gerlanc/Cropix
image
Božidar Longin sa suprugom
Luka Gerlanc/Cropix

10:49 Glasao je i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković.

image
Mato Franković
Tonci Plazibat/Cropix
image
Mato Franković
Tonci Plazibat/Cropix
image
Mato Franković u pratnji supruge
Tonci Plazibat/Cropix

10:46 U Osijeku je glasao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Ivan Radić.

image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix
image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix

10:30 U Splitu je glasao kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak u društvu supruge Marijane.

image
Ivica Puljak sa suprugom Marijanom
Paun Paunovic/Cropix
image
Ivica Puljak
Paun Paunovic/Cropix
image
Marijana Puljak
Paun Paunovic/Cropix

10:26 Glasao je i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika Željko Burić.

image
Željko Burić
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Željko Burić
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Željko Burić sa suprugom
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

9:39 Kandidat SDP-a za gradonačelnika Varaždina Neven Bosilj također je iskoristio svoje biračko pravo.

image
Neven Bosilj
Zeljko Hajdinjak/Cropix

8:51 Tijekom jutra svoje biračko pravo već su iskoristila obojica kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Prvo je to u Gračanima učinio kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, a nedugo potom na biralištu u Osnovnoj školi kralja Tomislava pojavio se i kandidat platforme Možemo! Tomislav Tomašević.

image
Miroslav Škoro
Hina/ Dario Grzelj/ Pool
image
Miroslav Škoro sa suprugom
Hina/ Dario Grzelj/ Pool
image
Tomislav Tomašević sa suprugom
Damjan Tadic/Cropix
image
Tomislav Tomašević sa suprugom
Damjan Tadic/Cropix

8:23 Sva biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora, a gotovo ih je 5.500, otvorena su i prvi birači već su obavili svoju dužnost, potvrdila je u nedjelju članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

Otvoreno je svih 5.496 biračkih mjesta, pa i onih 25 pod šatorima na Banovini, rekla je Belec Hini.

Istaknula je kako je prvi izborni sat protekao u redu i kako do DIP-a nisu stigle prijave o eventualnim nepravilnostima.

Koliko se birača odazvalo kroz nedjelju prijepodne, DIP će objaviti točno u podne.


U Hrvatskoj je u nedjelju ujutro otvoreno gotovo 5500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate.

Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.

Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje će župan biti izabran u drugom krugu, a to onda znači da glasovanje mora biti ponovljeno na svim biračkim mjestima, pa i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.

Na glasačkom listiću dva kandidata

Birati mogu punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu.

Za razliku od prvog izbornog kruga, kada je na pojedinim glasačkim listićima znalo biti i do deset kandidata, kao u Zagrebu, birače će ove nedjelje dočekati listići s imenima samo dvaju kandidata.

Izuzetak je općina Kraljevec na Sutli, gdje će na listiću biti imena troje kandidata: SDP-ove Blanke Stipičić Berić, HDZ-ova Dražena Jambrešića i nezavisne Danijele Pongrac, dvoje posljednjih u prvom je krugu dobilo isti broj glasova, pa oboje idu u drugi krug s Berić.

Kandidati će biti poredani ovisno o broju glasova koje su dobili u prvom krugu, glasuje se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.

Listići za izbor župana su plave boje, za gradonačelnike i načelnike, bijele.

Epidemiološke mjere nepromijenjene

Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, u nedjelju vrijede iste mjere zaštite od covida kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra.

Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na biračkom mjestu.

Glasovati će moći i birači koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.

Birači pozitivni na covid ne mogu na biračko mjesto, njima dolaze članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan ili kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Izbore će motriti nešto više od 8300 promatrača.

DIP će u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača.

Ponavljanje izbora

U nedjelju se ponavljaju izbori za Gradsko vijeće Varaždina na jednom biračkom mjestu i za Općinsko vijeće Kneževih Vinograda na osam biračkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:16